Mobil devrim

'Mobil Her Şeydir' teması ile kapılarını açan Dünya Mobil Kongresi'ne, akıllı telefonlar damgasını vurdu. Şirketler, sanal gerçeklik gözlükleriyle şov yaptı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Şubat 2016 Güncelleme 05 Ocak 2017, 14:46
Mobil devrim

İÇİNDEKİLER

Dünyanın en büyük teknoloji etkinliklerinden biri olan GSMA Dünya Mobil Kongresi ile mobil teknolojilerdeki en güncel trendler, yeni nesil ürün ve hizmetler görücüye çıktı. Bu yılki teması Mobil Her Şeydir' olarak belirlenen kongre, Barselona'da yapılıyor. Kongrede; akıllı telefonlar, giyilebilir teknolojiler, mobil iletişimdeki son teknolojiler tanıtılıyor. Firmalar kongrede, eğlenceye yönelik ürünlerini öne çıkardı. Özellikle sanal gerçeklik gözlükleri büyük ilgi gördü. Her şirketin tanıttığı gözlükler ile hem video çekilebiliyor hem de izlenebiliyor.
Samsung Electronics, Galaxy S7 ve Galaxy S7 Edge'in tanıtımını yaptı. Galaxy S7 ile birlikte gelen önemli bir yenilik, 'ekran daima açık' özelliği oldu. Telefon kapalıyken de ekranda bazı bilgiler yer alacak.
Türk markası General Mobile, ikinci ürünü GM 5 Plus'ı fuarda görücüye çıkardı. Ön ve arka kamerası 13 megapiksel fotoğraf çekme yeteneğine sahip telefonun Nisan'da satışına başlanacak. Avrupa satış fiyatı 199 euro olacak. Türkiye'de ise 999 TL'den satılacak.
Sony Mobile ise XperiaTM markasının yeni yüzü 'X' serisi akıllı telefonlarını fuarda tanıttı. Xperia XA modelleri yaz aylarından itibaren piyasaya sunulacak.
HTC'nin tanıttığı Desire 530 ve 825 de, hem tasarımı hem de hızıyla beğenildi.

4.5G FATURAYI KABARTMAYACAK
Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi'ni ve telekom sektörünün Türkiye'deki gelişimini değerlendiren Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, 1 Nisan'da Türkiye'de devreye alınacak 4.5G ile Türkiye'de her tarafa interneti ulaştırma imkanı geleceğini kaydetti. Öğüt, internetteki hız ve kalite artışının faturalara etkisine ilişkin olarak ise şunları söyledi: "Evet daha çok hızlı bayt kullanılacak fakat fiyatlarda bir indirime gidilebilir. Ekstra bir ücret alınmayacak. Data kullanımı artacak. Sürümden kazanma olacak. 'Çok kullandık daha çok öderiz' endişesine gerek yok."

ULUSLARARASI DENEYİMİMİZ VAR
Yeni döneme çok iddialı girdiklerini vurgulayan Gökhan Öğüt, arkalarında Vodafone'un uluslararası deneyimi bulunduğunu belirtti. Vodafone'un şu anda 19 ülkede 3G ve 4G altyapısıyla hizmet verdiğine dikkat çeken Öğüt, Türkiye'de 4.5G'ye geçiş sürecinde uluslararası ekibin desteğinden yararlandıklarını ifade etti.

5G İÇİN MİLLİ TEKNOLOJİ
Türk Telekom, Barselona'da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi kapsamında, yerli baz istasyonu ULAK'ı geliştiren şirketlerden Argela'nın standında, 5G'nin geleceğine yön verecek teknolojiler arasında gösterilen ProgRAN'ı tanıttı. ProgRAN, baz istasyonlarının dinamik olarak kolayca programlanabilmesini sağlayan 5G radyo erişim ağları mimarisine yönelik çalışmaları içeriyor. Argela ayrıca fuarda milli 5G ağ altyapısı projesi MİLAT'ın temelini oluşturan 'Yazılım Tanımlı Ağ (SDN)' teknolojileri ile katılımcılardan yoğun ilgi gördü.

TURKCELL'E ÖDÜL
TURKCELL, mobil dünyanın oscarı kabul edilen Global Mobil Ödülleri'nde Hayal Ortağım 'Cepten Sesli Betimleme' ile 'Erişilebilirlik ve Sosyal Hayata Dahil Edilme Alanında Mobilin En İyi Kullanımı' kategorisinde ödül aldı. Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu, "Engellilerin yaşamlarını kolaylaştırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu ödül, servisin amacına ulaştığını gösterdi" dedi.