Yüksek yargıda paralele geçit yok!

Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı Prof. Dr. Zühtü Arslan oldu. Yargıtay'da yapılan seçimlerde ise başkanlık koltuğuna Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği İsmail Rüştü Cirit oturdu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Şubat 2015 Güncelleme 11 Şubat 2015, 02:00
Yüksek yargıda paralele geçit yok!

İÇİNDEKİLER

Ankara dün yüksek yargıyla ilgili kritik seçimlere sahne oldu. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay genel kurulları toplanarak yeni başkanlarını seçti. Anayasa Mahkemesi'nin yeni başkanı insan hakları ve anayasa hukuku konularında çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Zühtü Arslan oldu. Yargıtay'da yapılan seçimlerde ise başkanlık koltuğuna Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği 13. Ceza Dairesi Başkanı İsmail Rüştü Cirit oturdu. Paralel yapının yargıyı ele geçirme girişimlerine tepki olarak kurulan Yargıda Birlik Platformu HSYK seçimlerinin ardından ikinci galibiyetini Yargıtay'da kazanmış oldu.

ARSLAN AYM'YE BAŞKAN

Yüksek yarıda ilk seçim AYM eski Başkanı Haşim Kılıç'ın ertelediği oturumlarla seçimleri kördüğüme dönüşen Anayasa Mahkemesi'nde yapıldı. AYM'nin yeni başkanı, insan hakları ve anayasa hukuku konusundaki çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Zühtü Arslan oldu. Arslan, 17 kişilik genel kurulda 11 üyenin oyunu alarak başkan seçildi. Arslan'la birlikte yarışa katılan diğer isim AYM Başkanvekili Serruh Kaleli oldu. 6 üye Kaleli'nin başkan olması için oy kullandı. Yeni başkanın seçilmesinin ardından 13 Mart'ta görev süresi dolacak olan AYM Başkanı Haşim Kılıç, bu süreyi beklemedi, "bir kurumda iki başkan olmaz" diyerek dün itibariyle emekliliğini istedi.

ANAYASA PROFESÖRÜ

1964 doğumlu olan Prof. Dr. Arslan yüksek lisansını ve doktorasını İngiltere'de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. 2002'de Doçent, 2007'de de Profesör olan Arslan, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapıyordu. İnsan hakları, anayasa hukuku, hukuk-siyaset ilişkisi ve siyaset felsefesi gibi alanlarda çeşitli ulusal ve uluslararası akademik dergilerde makaleleri yayımlanan Arslan'ın ayrıca Anayasa Teorisi başlıklı bir kitabı bulunuyor. Arslan 2008'de AYM'yi sert bir dille eleştirmiş, 367 kararını "yargı darbesi" olarak tanımlayarak demokrasiye ve sivil siyasete sahip çıkmıştı. Arslan 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmişti.

CİRİT, İLK TURDA KAZANDI

AYM seçiminin sona ermesinin ardından diğer haber Yargıtay'dan geldi. Yargıtay'da yaş haddinden emekli olan Başkan Ali Alkan'ın yerine yeni bir isim belirlenmesi için başkanlık seçimi yapıldı. Yargıtay başkanlık seçimini yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği İsmail Rüştü Cirit ilk turda kazandı. Beş adayın yarıştığı seçimde 516 üye oy kullandı. Cirit ilk turda oyların salt çoğunluğunu alarak 280 oyla başkan seçildi. Cirit başkanlık seçiminde Mehmet Ekmekçi, Feyzi Altınok, Erdal Gökçen, Ali Suat Ertosun'la yarıştı. Diğer adaylardan Gökçen 55, Ertosun 98, Altınok 36, Ekmekçi 13 oy aldı. Seçimde 11 oy boş çıktı, 9 oy da geçersiz sayıldı. Paralel yapının yargıyı ele geçirme girişimlerine tepki olarak kurulan Yargıda Birlik Platformu HSYK seçimlerinin ardından ikinci galibiyetini Yargıtay'da kazanmış oldu.

'UYUM' VURGUSU
Yargıtay Başkanı seçilen Cirit ilk açıklamasında kuvvetler arasında uyum vurgusu yaptı. "Kuvvetler ayrılığında, alanımıza müdahale edilmemek koşul ve şartıyla işbirliği içerisinde hareket edilecektir. Hâkim teminatı, hâkim bağımsızlığı, hâkim tarafsızlığı altını kalın kalın çizmek suretiyle vazgeçemeyeceğimizdir" dedi. "Türk halkının yargıya karşı inanılırlık ve güvenilirlik noktasında teveccühünü, saygınlığını, en üstlere çıkarmak için çalışacağız" diye ekledi.

İLK TEPKİLER
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın görevi bırakması tamamıyla kendi takdirinde olan bir husus" değerlendirmesini yaptı. Bozdağ, "Kendi tercihi, saygı duymak lazım" dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop da, Kılıç'ın daha önce yaptığı açıklamaların AYM'yi yıprattığını belirterek, "Haşim beyin tavırlarıyla bu noktaya geldik" değerlendirmesini yaptı.