Albaylar cuntası

Paralel yapının ordu içindeki varlığı da deşifre oldu. Adana'daki TIR baskını soruşturmasını yürüten üst düzey bir yetkili "Yunanistan'daki gibi bir albaylar cuntasının eşiğinden dönmüşüz. İlk YAŞ toplantısında bu konu ele alınacak" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Nisan 2014 Güncelleme 06 Nisan 2014, 01:26
Albaylar cuntası

İÇİNDEKİLER

Adana'da MİT TIR'larına dönük operasyon sonrasında derinleştirilen araştırmalar, önemli bulgulara ulaşılmasını sağladı. Bu gelişmenin ardından Jandarma içindeki araştırma derinleştirildi. Adana'da MİT ve jandarmayı çatışma noktasına getiren olayda ihbarın Jandarma teşkilatı içinden yapıldığı ortaya çıkarılmıştı. Emri veren Kurmay Albay Özkan Çokay ise görevden alınmış, hakkında da soruşturma başlatılmıştı. İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın "Ön raporda, hukuka aykırı bir organizasyon olduğu tespiti yapıldı. Sorumlular bu gerekçeyle görevden alındı" açıklaması yapmasına neden olan tespitler, jandarma içindeki yapılanmanın ulaştığı gücü de ortaya koydu. Konuyla ilgili araştırmayı yürüten üst düzey bir yetkili TAKVİM'e yaptığı açıklamada yapılanmanın "şaşırtıcı bir yüzdeye" ulaştığını ifade etti ve "Biraz daha zaman geçseydi albaylar cuntası gibi bir kalkışmayla karşılaşacaktık. Tıpkı Yunanistan'dakine benzer bir albaylar cuntasının eşiğinden dönmüşüz. İlk YAŞ toplantısında bu dosya ele alınacak. Ayrıca Jandarma tümüyle sivilleştirilerek yeniden yapılandırılacak" sözleriyle duruma ilişkin tabloyu çizdi. Özellikle albay ve altı rütbelerde tespit edilen yapılanmanın, ciddi bir güç haline geldiğini vurgulayan yetkililer, "Jandarma gözden kaçmış" yorumunu yapıyor. Emniyet ve yargı teşkilatlarına girişlere ilişkin sınavlardan sonra jandarma teşkilatına girişlere ilişkin sınavlar ve yapılan atamaların da incelendiği kaydedildi.

JANDARMADALAR
Kamu kurumlarında oluşturulmak istenen "paralel devlet yapılanmasına" ilişkin güvenlik güçlerinin çalışmaları sürüyor. Kayıp dinleme ve izleme cihazları, kayıp tapeler gibi konularla gündeme gelen Emniyet Teşkilatı içindeki yapılanma ve yargıya ilişkin incelemeler, bir başka yöne daha uzandı. Paralel yapılanmanın Jandarma Teşkilatı içinde de oluşturulmak istendiği saptandı. TSK'nın silahlı gücü olmasına rağmen, ülke coğrafyasının yüzde 80'ine yakınını kontrol eden ve İçişleri Bakanlığına bağlı kolluk gücü olarak çalışan jandarma içinde de ciddi bir yapılanma tespit edildi.

DİNLİYORLAR
Jandarma içinde paralel yapılanma endişelerinin bir başka kaynağı ise Genelkurmay Elektronik Sistemleri (GES) oldu. TSK'nın, istihbarat çalışmaları yapabilmesine imkan veren GES, hükümetin kararıyla MİT'e devredilmişti. Emniyete ait kayıp dinleme, izleme cihazlarının araştırması yapılırken GES'e ait cihazların izine de rastlandı. Dinleme ve izleme imkanı veren ekipmanın, GES'ten MİT'e devri öncesinde, bir kısmının Jandarma'ya devredildiği ve orada kaldığı belirlendi. Bu da jandarma içindeki paralel yapının farklı amaçlarla dinleme
imkanına kavuştuğunu ortaya koydu.

KOMŞU'DA DARBE YAPMIŞLARDI
Albaylar cuntası, 1967'de Yunanistan'da yapılan darbeyle gündeme gelmiş, Yunanistan'daki varlığını Türkiye'nin Kıbrıs'a harekat yaptığı 1974 yılına kadar sürdürmüştü. 1967 darbesi Yunan Ordusu'ndan bir grup albay tarafından yapıldığı için darbe yönetimi Albaylar cuntası olarak tanımlandı. Yunanistan'daki askeri yönetim 1974'te Türkiye'nin Kıbrıs'a müdahalesi üzerine sona erdi.

HEDEF: KRİMİNAL DAİRE
Teknolojik altyapısı geliştirilen Jandarma teşkilatı, kriminal inceleme laboratuvarlarına da sahip. Paralel yapının, Jandarma içinde özellikle Kriminal Daire Başkanlığı'nda örgütlenmeye çalıştığı tespitinin yapıldığı ifade ediliyor. Bu arada Jandarma teşkilatının yeniden yapılandırılması ve kır polisi olarak tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlı çalışması gündemdeki yerini koruyor. Jandarma, yeni yapılanma sonrasında profesyonel kır polisine dönüşecek ve gümrük ve sınır güvenliğini de alacak.

Uğur BECERİKLİ