Ustaya veda

Tuncel Kurtiz, oyunculuğu ve etkileyici sesiyle milyonların gönlünü fethetti. 55 yıl boyunca sanata hizmet etti. 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'nün sahibi oldu. Dün gelen acı haber ise Türkiye'yi ağlattı. Büyük usta 77 yaşında sandalyeden düşerek ani bir şekilde hayata veda etti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Eylül 2013 Güncelleme 28 Eylül 2013, 04:51
Ustaya veda

İÇİNDEKİLER

Sanat dünyasından bir yıldız daha kaydı. Başarılı oyunculuğu ve etkileyici sesiyle Türk izleyicisinin gönlünde taht kuran usta sanatçı Tuncel Kurtiz, 77 yaşında hayatını kaybetti. Başta "Ramiz Dayı" olmak üzere canlandırdığı karekterlere ruh veren duayen oyuncu, dün sabah İstanbul Etiler'deki evinden spor yapmak üzere ayrıldı. Büyük usta, spor yaptıktan sonra evine döndü. Kahvaltı yaparken fenalaştı ve oturduğu sandalyeden yere düştü. Kafasını duvara çarptı. Bu sırada dışarıda olan eşi Menend Kurtiz, eve döndüğünde sanatçının yerde hareketsiz yattığını gördü.

KAFASINI DUVARA ÇARPTI

Olay yerine giden sağlık görevlileri Kurtiz'in hayatını kaybettiğini belirledi. Sanatçının cenazesi, kesin ölüm sebebinin belirlenmesi amacıyla Adli Tıp Kurumu'na götürüldü. 54 yıllık sanat hayatına oyuncu, yönetmen, yapımcı ve senarist unvanını sığdıran Tuncel Kurtiz'in ölüm haberini alan Tarık Akan, Timur Savcı, Cansu Dere, Ozan Güven, Meltem Cumbul, Bergüzar Korel, Halit Ergenç, Berrak Tüzünataç gibi isimler, ünlü sanatçının evine koştu.



'HERKESİN SEVGİLİSİYDİ'
Hayat arkadaşını kaybeden Menend Kurtiz, ayakta durmakta zorlandı. Acılı eş, "Çok sevilen bir insandı. Sadece benim değil, herkesin sevgilisiydi. Çok üzgünüm. Herkesin başı sağolsun" diye ağladı. Büyük usta için bugün Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu'nda tören düzenlenecek. Kurtiz, Pazar günü Balıkesir'in Güre İlçesi'ne bağlı Tahta Kuşlar Köyü'nde toprağa verilecek. Hayatını kaybeden sanatçı Tuncel Kurtiz, Şubat ayında verdiği röportajında sağlık nedenlerinden dolayı tiyatro yapamadığını anlatmış, "77 yaşındayım, 87, 97 olmak istiyorum" demişti.

SAAT12:05'Tİ
Kurtiz'in ölüm haberi saat 12.05 sularında geldi. Kara haberin geldiği saat, akıllara usta oyuncunun seslendirdiği, ölüm temalı Serkan Uçar şiirini getirdi. İşte "Saat On İkiyi Beş Geçiyordu" adlı o şiirin sözleri: "... Yıldızlar çekilirken kuytu karanlıklara... Hüzün, Bakır bir çaydanlıkta demleniyordu... Ve ben, son sigaramdaki dumanları da hapsediyordum içime... Saat on ikiyi beş geçiyordu..."

ÖDÜLLÜ HAYAT
Kocaeli'de doğan Kurtiz hukuk, filoloji, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu. Ancak hiçbirinden mezun olmadı. Oyunculuğa 1959'da Dormen Tiyatrosu'nda başladı. Birçok sinema, dizi ve tiyatro eserinde oyunculuk yaptı. Yılmaz Güney'in "Sürü" ve "Umut" filmleriyle ün yaptı. "Yaşam Boyu Onur Ödülü" aldı. "Ezel" dizisinde canlandırdığı "Ramiz Dayı" karakteri çok sevildi. "Muhteşem Yüzyıl"da Şeyhülislam karakterini canlandıran Kurtiz, kendine has sesiyle pek çok şiir ve belgesele can verdi.



KAYIP YIL
Türkiye, 2013 yılında, sanat ve siyaset dünyasından çok sayıda değerli ismi kaybetti. İşte onlardan bazıları:
17 Ocak: Mehmet Ali Birand (Gazeteci)
21 Ocak: Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara (Deprem profesörü)
13 Ocak: Alev Sururi (Oyuncu)
28 Ocak: Ferdi Özbeğen (Müzisyen)
19 Ocak: Prof. Dr. Toktamış Ateş (İktisat profesörü)
16 Ocak: Burhan Doğançay (Ressam)
12 Şubat: Tekin Akmansoy (Oyuncu)
3 Mart: Müslüm Gürses (Şarkıcı)
10 Mart: Metin Serezli (Oyuncu)
12 Mart: Dinçer Çekmez (Oyuncu)
27 Mayıs: Süleyman Demirel'in eşi Nazmiye Demirel
17 Haziran: Peride Celal (Yazar)
27 Eylül: Tuncel Kurtiz

* * *
'ÇOK EKSİLDİK'
Kurtiz'in ani ölümü sanat dünyasını yasa boğdu.
Şebnem Sönmez: Toprağın bol olsun Tuncel Kurtiz. Nefesin nefesime karıştıydı iyi ki!
Can Dündar: Çok eksildik...
Halil Ergün: Sanat kütüphanesiydi.
Fatoş Güney: Çok büyük bir yürekti.
Kenan Işık: Yaşı olmayan bir sanatçıydı.
Erol Köse: Ramiz Dayı, yeğenlerin yıkıldık.

* Atv'de yayınlanan 'Ezel' dizisindeki Ramiz Dayı karakteriyle fenomenleşen, replikleri dilden dile dolaşan Tuncel Kurtiz, "Alışık değilim bunlara, Ramiz Dayı patlamasından korkuyorum" demişti.