5 MİLYON DOLARLIK ORGANİZASYON
Bu son derece özel düğün için hiçbir masraftan kaçınılmadı. Organizasyon için, Çırağan Sarayı'na yaklaşık 1 milyon dolar ödendi... 300 davetli için hazırlanan hediye sandıkları, 1 milyon 500 bin dolara mal oldu. Yine davetlilerin ülkelerinde İstanbul'a gelmesi, Boğaz turu ve diğer aktiviteler için ödenen ücretin de 2 milyon dolar olduğuna dikkat çekildi. Özel güvenlik için de yaklaşık 1 milyon dolarlık bir bütçe kullanıldı.
KİNG SUİTİ'NİN GECELİĞİ 35 BİN EURO
İstanbul Boğazı'nda hizmet veren Çırağan'daki, biri otelin saray kısmında olmak üzere toplam üç kral dairesi var. Saray kısmındaki "Sultan suit" için özel helikopter transferi imkanının da sağlandığı kral dairesinin genişliği, 400 metrekare. Sultan suitin fiyatı, KDV hariç, 35 bin euro. Çırağan'daki 3 Kral Suiti de Kral II. Fuad ve ailesi için ayrıldı.
5 AYLIKKEN TAHTA ÇIKTI
Son Mısır Kralı deyince herkesin aklına Kral Faruk gelir haklı olarak oysa kâğıt üzerinde son Kral II. Fuad görünür. II. Fuad'ın akla gelmemesinin nedeni 5 aylıkken kral ilan edilmesi ve 11 ay sonra da krallığının bitmesidir. Krallık günlerini II. Fuad bile hatırlamaz kısacası. Mısır, fethedildiği 1571 yılından beri "Eyalet-i Mümtâze" yani imtiyazlı eyalet oldu. Osmanlı ile Batı arasında hep bir egemenlik çekişmesinin yaşandığı bir yerdi. Mısır, Osmanlı toprağıyken Osmanlının valilerinden olan Kavalalı Mehmet Ali Paşa zamanla çok güçlendi ve kendi hanedanlığını kurdu. Osmanlıya önce kafa tuttu sonra da isyan etti. 1866'dan sonra vali yerine büyük vezir anlamına gelen Hidiv unvanlı kişi, Mehmet Ali Paşa'nın ailesinden gelen bir kişi olup Mısır'ı yönetiyordu. 1882'de İngilizler Mısır'ı işgal etti. Bundan sonraki tarihlerde Hidiv ve Kralın kim olacağı Osmanlı ile İngiltere arasında hep ciddi bir sorun oldu. Son Hidiv Abbas Hilmi Paşa, Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın oğlunun torunu olan babası Hidiv Tevfik Paşa'nın 40 yaşındaki ani ölümü üzerine 18 yaşını doldurmasına daha bir-kaç ay varken, Osmanlının da yardımıyla hidiv oldu. Osmanlının adamı olduğu için İngilizler, yaşını bahane ettiler. Osmanlı da Abbas Hilmi Paşa'ya, hısımı Gazi Ahmed Muhtar Paşa destek veriyordu.
ANNESİ PARİSLİ PİCARD
1914'te Osmanlı, İngiltere'ye karşı savaşa girince İngiltere, Osmanlı yanlısı olduğu için zaten istemediği Abbas Hilmi Paşa'yı Hidiv olarak tanımadığını ilan etti. Osmanlı da İngilizlerin Hidiv unvanı yerine özellikle Sultan ilan ettiği Hüseyin Kâmil Paşa'yı tanımadığını açıkladı. Bu zatın 1917'deki ölümü sonrasında tahta geçmesi gereken oğlu Mısır Ordusu Serdarı Hüseyin Kemâleddin Paşa, babasının sultanlığını meşru saymıyordu, Osmanlıya bağlıydı. İngilizlerin adamı olmayı kabul etmeyerek tahta geçmeyi reddetti. Bunun üzerine İngilizler kardeşi Fuad'ı getirdiler ve 1922'de de I. Fuad olarak Kral unvanı verdiler. Oysa Fuad'ın iki ağabeyi, İbrahim Hilmi ve Ferik Mahmud Hamdi Paşa daha hayattaydı. Onlar da Osmanlıya bağlıydılar ve İstanbul'da oturuyorlardı. Fuad, Sultan Abdülhamid zamanında saraydan uzaklaştırmak için Viyana askeri ateşe yardımcılığına tayin edildi. Balkan Harbi sonrası Arnavutluk'un başına geçmek istedi ama Osmanlı reddetti. Kavalalı Ailesi'nin kendisini Türk saymayıp, Arnavut sayanlarındandı. Ölünce yerine 16 yaşındaki oğlu Kral Faruk geçti. 17. yaş gününde Yusuf Zülfikâr Paşa'nın kızı Safinaz Hanım'la evlendi. Ama tarihte Safinaz diye geçmez çünkü ismi Feride yapıldı. Babası Kral Fuad'ın ailesinin isimleri "F" ile başlıyordu. Faruk'un kardeşlerinin ismi Fevkıye, Fevziye, Fadia ve Fuad'dır. Bu F harfi geleneği Faruk'la da devam etti, çocuklarına Ferial, Fevziye, Fadia ve Fuad ismi verildi. İşte son Kral II. Fuad, babası Kral Faruk'un sonradan boşandığı eşi Neriman Sadık'tan doğan oğludur. 10 Ay 23 gün süren krallığı sonrası, cumhuriyet ilan edilince babasıyla birlikte İtalya'ya gitti. Parisli bir Yahudi ailenin kızı olup sonradan Müslüman olan Dominique-France Loeb Picard'la evlendi. Çırağan Sarayı'nda evlenen Mehmed Ali, bu evlilikten 1979'da doğan en büyük çocuktur. Kardeşlerinin isimleri Fevziye ve Fahir'dir.
UFUK ÖZCAN / TAYFUN ER