Tam saha baskı

Lübnan'da kaçırılan iki pilot için seferberlik ilan edildi. Bir taraftan siyasilerle harekete geçti MİT de Şii kanaat önderleri ile temas kurdu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ağustos 2013 Güncelleme 11 Ağustos 2013, 00:00
Tam saha baskı

İÇİNDEKİLER

İstanbul-Beyrut seferini yapan Türk Hava Yolları uçağının kaçırılan pilotları Murat Akpınar ile Murat Ağca'yı kurtarmak için diplomasinin tüm imkanları seferber edildi. 'İmam Rıza Ziyaretçileri' isimli silahlı grup tarafından kaçırılan pilotlar için çok yönlü çalışma yürütülüyor. Öncelikle, pilotların sağ ve sağlıklı olduklarına ilişkin teyit alınması amaçlanıyor.

SAĞ OLDUKLARI TEYİT EDİLSİN
Pilotların kurtarılması için MİT, Ortadoğu'da uzman bir ekibini Lübnan'a gönderdi. İstihbarat görevlileri, bölgede etkin gruplarla görüşmeler yapıyor. Pilotların kurtarılmasını hedefleyen Türkiye, "pazarlık yapılıyor" görüntüsü oluşmasını ise asla istemiyor. Açıktan bir pazarlığı kabul etmeyen Türkiye, buna karşın üst düzey diplomatik trafiği de sürdürüyor.

UZMAN MİT EKİBİ GÖRÜŞMELER YAPIYOR
Siyasi kanatta baskısını sürdüren Türkiye'nin diğer önceliği Lübnan'da çok etkin olan Şii kanaat önderleri. Ülkede etkin konumdaki Şiileri temsil eden bu isimlere Türkiye'nin Şii meselelerinde "tarafsız" yaklaşımını hatırlatan yetkililer, kanaat önderleri üzerinde yumuşak baskı kurmak istiyor.

KESİNLİKLE PAZARLIK YOK
Bu arada bölgede etkin gruplara ve kanaat önderlerine ve diplomatik kanallara aynı mesaj iletildi: "Pazarlık yok. Önce Türk pilotları bırakın, sonra diğer konularda bizden yardım taleplerinizi dinleyelim." Bu nedenle silahlı grubun "Geçtiğimiz yıl İmam Ali Rıza türbesi ziyaretinde kaçırılan 9 Lübnanlının serbest bırakılması" talebi de doğrudan kabul edilmeyecek. Pilotlar serbest bırakılırsa, Türkiye Lübnanlı rehinelerin

ASKERİMİZ ÇEKİLİYOR
Türkiye'nin Eylül ayında BM'ye bağlı Lübnan Barış Gücü'ndeki (UNIFIL) askerlerini çekeceği açıklandı. BM sözcüsü Andrea Tenenti, kararın THY pilotlarının kaçırılmasından önce alındığını söyledi. Temmuz'da Türk askerinin Lübnan'daki görev süresi 1 yıl daha uzatılmıştı.

TÜRKLER KORUMA ALTINDA
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, kaçırılan pilotların kurtarılması için bölge liderleri ve diplomatik kaynaklarla sorunun çözümü için görüşmeler yapmaya devam ediyor. Lübnan İçişleri Bakanı Mervan Şerbil bu temasların ardından dün "Lübnan'daki bütün Türkleri koruyacağız. Kaçırılan pilotları da sağ salim teslim etmeye çalışıyoruz" diye konuştu.