Derin iddia

Mehmet Eymür, karanlıkta kalan Abdi İpekçi suikastıyla ilgili derin iddiada bulundu. MİT'in içinde teşkilattan bağımsız çalışan gruba dikkat çekti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Şubat 2013 Güncelleme 19 Şubat 2013, 00:16
Derin iddia

İÇİNDEKİLER

Gazeteci Abdi İpekçi, 1 Şubat 1979'da suikasta kurban gitti. Cinayetin tetikçisi olduğu iddiasıyla yargılanıp, mahkum olan Malatyalı Mehmet Ali Ağca'nın yanı sıra, bu cinayetin işlenmesinde ona yardım edenlerin bir bölümü çeşitli cezalara çarptırıldı. Ancak aradan 34 yıl geçmesine rağmen suikastın ardındaki isimler karanlıkta kaldı. İpekçi cinayetinin gerçek azmettiricilerinin Mehmet Şener, Oral Çelik, Yalçın Özbey ve Yavuz Çaylan olduğu, cinayetin ise MİT'e çalıştığı öne sürülen Abuzer Uğurlu'nun bürosunda planlandığı iddia edildi.

RÜŞVET YORUMLARI
MİT Kontr-Terör Merkezi Eski Başkanı Mehmet Eymür, yakın tarihin en karanlık suikastından biri olan İpekçi cinayetinin bilinmeyenlerini "www.son.tv"adlı internet sitesinde kaleme aldı. Eymür'ün iddiasına göre, İpekçi suikastında adı geçen Yalçın Özbey, Almanya'da tahliye olarak, Belçika'ya gitmiş ve burada 1 gün gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. 1997'de Almanya'ya giden 2 MİT görevlisi Özbey ile görüştü. Özbey, Türkiye'ye iade edilmedi. Türkiye'de hiç yargılanmadı. Oral Çelik'in yargılanması ise sürüyordu. Nisan 1999'da, 2 yıl önce emekli olan Kontr-Terör Başkanlığı Organize Suçlar Bürosu Müdürü Zafer Balamir'e, "Müsteşar seninle görüşmek istiyor" telefonu geldi. Müdür, Şenkal Atasagun ile görüşmeyi umarken, Malatyalı Yardımcısı Mikdat Alpay'ı karşısında buldu. Alpay, "Oral Çelik'in mahkemesi devam ediyor. Özbey'in Çelik ile ilgili söylediklerinin yer aldığı ses kayıtlarını mahkeme istiyor. Sorguya katıldığın için tanık olarak dinleneceksin. Mahkemede sus" dedi. Balamir de 22 Nisan 1999 günü duraşmada, "Özbey'in Çelik hakkında söylediklerini hatırlamıyorum" dedi. Bu ifade üzerine Oral Çelik beraat etti. İşte bu durum, Zafer Balamir'in Çelik'ten rüşvet aldığı yorumlarına yol açtı. Teşkilatın neden böyle davrandığına anlam veremeyen Balamir, eleştiriler üzerine kahroldu.

'DENETLENMELİ'
Eski MİT'çi Mehmet Eymür kaleme aldığı yazıda, Abdi İpekçi suikastı ve perde arkasındaki isimlerin "Malatyalı" olduğuna vurgu yaptı. Eymür, "Bütün bunlar tesadüf mü, yoksa MİT'in çatısı altında karanlık isimler mi var?" sorusunu gündeme getirdi ve ekledi: "MİT muhakkak güvenli bir şekilde denetlenmeli. İşte size bir derin devlet hikayesi."