Evren kafeste

Türkiye, 32 yıl sonra darbeyle yüzleşti! 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi, adaletin karşısına geçti. Ancak 95 yaşındaki sanık Kenan Evren, duruşmaya gelmedi. Müdahillerin ilk talebi ise şöyleydi: Evren, Mübarek gibi kafeste yargılansın.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Nisan 2012 Güncelleme 05 Nisan 2012, 02:13
Evren kafeste

İÇİNDEKİLER

Türkiye dün tarihi bir güne tanıklık etti. 12 Eylül 1980 askeri darbesi, adaletin karşısına geçti. Darbe davasının ilk duruşması, Ankara Özel Yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Sanık ve müdahil avukatları ile mağdur yakınları duruşma salonunda izdihama yol açtı. Bu sırada mübaşir "Sanık Ahmet Kenan Evren, sanık Ali Tahsin Şahinkaya" diye bağırdı. Ancak Evren (95) ile Şahinkaya (87), duruşmaya gelmedi. Kolu kırılan Evren'in Ankara GATA'da, Şahinkaya'nın ise İstanbul GATA'da tedavi gördüğü belirtildi.

'EN AZ ONLAR KADAR DİKTATÖR'
Davada
ilk talep Evren'in avukatından geldi. Avukat Bülent Acar, "Mahkeme yetkisizdir" diyerek davanın reddini istedi. Ancak bu talep kabul edilmedi. Duruşmaya damgasını vuran ise müdahil avukatların istekleri oldu. Müdahil avukatları, "Hüsnü Mübarek demir kafeste, Pinochet tekerlekli sandalyede yargılandı. Evren de gerekirse hasta yatağında getirilsin. Evren onlardan daha az diktatör.
Evren'in tutuklanması gerekir"
dedi.

'ABD'YE BAKIN'
En
sürpriz çıkış ise Evren ve Şahinkaya'nın avukatlarından geldi. Sanık avukatları, darbede kontrgerilla ve ABD'nin rolünün araştırılmasını istedi. Öte yandan Ankara Adli Tıp Kurumu da sanıkların sağlık durumlarının İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından incelenmesi gerektiğini belirtti.




SANDALYELERİ BOŞ KALDI
Darbenin
yargılandığı duruşma salonunda oturacak yer kalmadı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Süleyman İnce müdahillere, "Söylemeye utanıyorum ama isterseniz sanık koltukları boş oturabilirsiniz" dedi. Avukatlar da bunun üzerine "Bu bizim için daha büyük utanç olur, oturmayız" diye yanıt verdi.

NE SAĞ NE SOL TEK YOL HUKUK
Duruşma, davanın müdahillerinin siyasi görüşleri nedeniyle de renkli görüntülere sahne oldu. 12 Eylül öncesi karşı karşıya gelen Akıncılar Davası sanığı Halis Özdemir ile Dev-Yol Davası sanığı Oğuzhan Müftüoğlu salonda yan yana oturdu.

KARIŞTIR-BARIŞTIR!
Darbenin yargılandığı Ankara Adliyesi'nin önü ise görüş farkına sahne oldu! Sağ görüşlü mağdurlarla sol görüşlü mağdurlar, adliye önünde ayrı kapılarda durdu. Bir dönem cezaevlerinde "karıştır-barıştır" yöntemiyle aynı ortamı paylaşan kişiler, dün ayrı türküler ve ayrı sloganlarla 12 Eylül darbesini protesto etti. Mağdur yakınları, "Paşalar da, Maşalar da Yargılanacaklar" "Katil General" şeklinde sloganlar attı.

İLK DEĞİL!
Türkiye
'deki tarihi davanın dünyada da örnekleri vardı. İşte onlar:
YUNANİSTAN: Albaylar Cuntası lideri İoannidis hapiste yaşamını yitirdi.
ARJANTİN: General Videla ile Amiral Massera'ya müebbet hapis cezası verildi.
ŞİLİ: General Pinochet darbeden yargılanırken hayatını kaybetti.
GÜNEY KORE: General Chun'a önce müebbet verildi, sonra affedildi.
MISIR: Devrik lider Hüsnü Mübarek isyancıları öldürtmekten yargılanıyor.

OLAYLAR BİLEREK ÖNLENMEDİ
Davanın iddianamesinde darbeye zemin hazırlayan olaylara yer verildi. Darbe sürecinin başlangıcı olarak 34 kişinin öldüğü 1 Mayıs 1977 Taksim olayları gösterildi. Kenan Evren ve arkadaşlarının, bu süreçten sonra yaşanan toplumsal olaylara bilerek müdahale etmedikleri ve böylelikle darbeye zemin hazırladıkları iddia edildi.

ŞERİFE GÜZEL- ALPER YURTSEVEN