Yüz'yılın Türkiye'si

Türkiye'nin ikinci yüz akı Ankara'da yaşandı. Trafik kazasında ölen Nazım Akan'ın yüzü Cengiz Gül'e, kol ve bacakları ise Şevket Çavdar'a nakledildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Şubat 2012 Güncelleme 25 Şubat 2012, 01:47
Yüz’yılın Türkiye’si

İÇİNDEKİLER

Antalya Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki yüz nakli, yeni umutlara kapı açtı. Mucizeye giden yol ise yine acı bir hikayeden çıktı. 2 yaşında yüzü yanan Cengiz Gül (25), yüz naklinden çok etkilendi. Genç adam, "Belki şans benim de yüzüme güler" diyerek 1 ay önce Ankara'da, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvurdu. Doç. Dr. Serdar Nasır, Cengiz'e "Sıradasın" dedi.

ARKADAŞLARIN YARIŞI
Cengiz yeni yüz için İstanbul'da halasının yanında beklerken, haber İzmir'den geldi. Çeşme'nin Alaçatı beldesinde 10 gün önce trafik kazası geçiren Nazım Akan (40), hayatını kaybetti. Anne Cemile ile baba Kazım Akan, "Yavrumuz toprak altında çürüyeceğine başkalarında can bulsun" diyerek evlatlarının organlarını bağışladı. Haber üzerine Hacettepeli uzmanlar özel uçakla İzmir'e gitti ve Akan'ın organlarını alıp Ankara'ya döndü. Bu sırada Cengiz Gül (25) ile Nevşehirli Şevket Çavdar (27) Ankara'ya gelmişti. Doç. Dr. Serdar Nasır başkanlığındaki ekip, Akan'ın yüzünü Gül'e, 2 kol ve 2 bacağını da Çavdar'a nakletti. Operasyon, 8.5 saat sürdü. Nasır'ın Türkiye'nin ilk yüz naklini yapan Prof. Dr. Ömer Özkan ile hem Hacettepe Tıp'tan hem de ABD'deki üniversiteden okul arkadaşı oldukları öğrenildi. Bu arada nakilden önce adeta bir yarış yaşandı. İlk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, ikinci yüz nakli için de harekete geçti. Özkan ve ekibi İzmir'e gidip organları almak isterken, haber Sağlık Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık, uzuvların Hacettepe'ye verildiğini Antalya'ya bildirdi.

EN BÜYÜK HAYALİ SPİKER OLMAK
Cengiz'in dramı, 2 yaşında başladı. 5 çocuklu bir ailenin oğlu olan Cengiz, annesinin sobaya döktüğü tinerin alev alması sonucu yandı. 4 yaşında babasını kaybeden Cengiz'in annesi, başka biriyle evlendi. Talihsiz yavruya, Ordu'daki babaannesi sahip çıktı. Gül, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nde radyo-tv okudu. Şimdi genç adamın en büyük hayali spiker olmak.

EŞİM YAŞIYOR
Yüzüyle hayat veren Nazım Akan ise Alaçatı Belediyesi'nde kaloriferciydi. Evli ve 2 çocuk babasıydı. Akan'ın eşi Meliha Akan, "Organları bağışladığımız için mutluyum. Eşimin yaşadığını hissediyorum" diye konuştu.

UĞUR: KEŞKE YANIMA GELSEYDİ
Naklin Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yapılmaması, "ilk yüz" kahramanımız olan Uğur Acar'ı çok üzdü. Acar, "Nakil burada yapılsa bana moral olurdu. Hem bana yeni bir arkadaş çıkardı" diye konuştu.

* Protez kolları bulunan Çavdar, tıp tarihinde bir ilkin kahramanı da oldu. Prof. Dr. Emin Mavili, "Bir kişiye 2 kol ve 2 bacak takılması dünyada bir ilk. Hatta kollardan biri omuz düzeyinde takıldı" dedi.

* Nevşehir'de yaşayan Şevket Çavdar (27), 1998'de elektrik çarpması nedeniyle kollarını ve bacaklarını kaybetmişti.