Ömür nakli

Yüz naklini gerçekleştiren Ömer Özkan'ın hocası, 10 yıl önce akciğer kanserine yakalandı. Tıbba göre yüzde 10 şansı vardı. Ancak Tuncer Karpuzoğlu, mucize eseri hayatta kaldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Şubat 2012 Güncelleme 21 Şubat 2012, 02:05
Ömür nakli

İÇİNDEKİLER

Türkiye onu, yüz naklini yapan Prof. Dr. Ömer Özkan'ın hocası olarak tanıdı. Yarım asırlık meslek hayatına sayısız başarı sığdırdı. Türkiye'de "organ nakli" denilince akla gelen ilk bilim adamıydı. Ancak 74 yaşındaki Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu'nun kendi hayatına dair de önemli bir hikayesi vardı. "Hocaların hocası" olarak gösterilen Prof. Tuncer Karpuzoğlu, 10 yıl önce akciğer kanserine yakalandı. Ünlü profesör önce Türkiye'de ardından da ABD'de tedavi gördü. ABD'deki doktorlar Karpuzoğlu'na "5 yıl için yüzde 10 yaşama şansı" verdi.

'ALTERNATİF TIP YOK'
Ama Karpuzoğlu, bilime inat kanseri alt etti. ABD'deki tedavisinin ardından kanseri yenen ünlü cerrah, tekrar işinin başına geçti. Tam 10 yıldır mesleğini aralıksız sürdüren Karpuzoğlu'nun hayat sırrı ise inanmaktı. Karpuzoğlu, mucizeyi şöyle anlattı: "ABD'li doktorlar yüzde 10 yaşama şansı verdi. Allah onları yalancı çıkardı. Tümör geriledi, çok iyiyim. Alternatif tıp denilen şeye inanmıyorum. Olay inanmaktan geçer. İnanmak başarmaktır. Bilimin söylediğini yapıp kalbinizi rahat tutacaksınız."

KiMLiK KARTI
* 6 Ekim 1938'de doğdu.
* 1962'de İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Daha sonra ABD'ye gitti. Colombiya Üniversitesi'nde organ nakli üzerine çalıştı.
* ABD'deki çalışmalarının ardından yeniden Türkiye'ye döndü. Önce Hacettepe ardından da Ankara Üniversitesi'nde görev yaptı.
* Türkiye'nin ilk böbrek naklini ise 15 Kasım 1978'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tek başına gerçekleştirdi.