Kod adı Yeşil

Faili meçhul soruşturması derinlere uzandı. Sedat Peker'in 'Yeşil onun kadrosundaydı' dediği emekli MİT'çi Mehmet Eymür, İstanbul'da gözaltına alındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Kasım 2011 Güncelleme 30 Kasım 2011, 01:17
Kod adı Yeşil

İÇİNDEKİLER

Susurluk hükümlüsü ve eski Özel Harekat polisi Ayhan Çarkın'ın "Bin kişiyi öldürmüşümdür" sözleri, çarkı değiştirdi. Çarkın'ın iddiaları üzerine harekete geçen Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlattı. Ayhan Çarkın, söz konusu soruşturma kapsamında tutuklanırken iddialar önemli isimlere uzandı. Özel Harekat Dairesi Eski Başkanvekili İbrahim Şahin ile eski özel harekat polisi Ercan Ersoy'un da aralarında bulunduğu bazı kişiler tutuklandı. Mehmet Ağar ve Sedat Peker'in de yine aynı soruşturma kapsamında ifadesi alındı. İşte Peker'in ifadeleri üzerine çark, Milli İstihbarat Teşkilatı Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür'e uzandı.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri dün sabah Mehmet Eymür'ün Sarıyer Ferahevler Mahallesi'ndeki evine gitti. Gözaltına alınan Eymür, soruşturmanın yürütüldüğü Ankara'ya götürüldü. Bu arada Peker ifadesinde, Eymür hakkında "Faili meçhul cinayetlerin Milli Güvenlik Kurulu tarafından yetkilendirilen ekip tarafından gerçekleştirildiğini duyuyordum. Yeşil kod adlı Mahmut Yıldırım da bir zamanlar JİTEM tarafından kullanıldıktan sonra MİT ile birlikte çalışmaya başladı. Yeşil'in Mehmet Eymür'ün kadrosunda olduğu, şehirlerde eylem gerçekleştirdiğini duyuyorduk" demişti.

ÇİLLER DE İFADE VERECEK
İşte savcı, Eymür'e, Yeşil ile bağlantısını ve şehirlerdeki eylemler konusunda sorular soracak. Eymür Ankara'ya doğru yol alırken şok bir iddia daha geldi. Aynı soruşturma kapsamında eski Başbakan Tansu Çiller ile eşi Özer Çiller ve eski MİT'çi Nuri Gündeş'in de ifade vereceği öğrenildi. Peki iddiaların ortasındaki Eymür kim? 1943'de İstanbul'da doğan Eymür, MİT Kontrterör Dairesi eski başkanıydı. 9 Mart 1971'de MİT'te Hiram Abas'la çalışmaya başladı. Eymür meslekte adını Ziverbey Köşkü sorgulamaları, Kızıldere operasyonu ve Yılmaz Güney'in gözaltına alınması hadiseleriyle duyurdu. 1990'lı yıllarda Eymür ismi, Mehmet Ağar'a bağlı Emniyet ekibiyle mücadelesi ile gündeme geldi. Bu gelişmelerin ardından Eymür, ABD'ye gönderildi. Sonra tekrar Türkiye'ye döndü. Bir süre kumarhaneler kralı Sudi Özkan'a danışmanlık yaptı.