Krize sancılı çözüm

Balyoz gölgesinde yapılan YAŞ'tan sürprizler çıktı. Org. Iğsız listede yer almadı, Genelkurmay ile Kara Kuvvetleri'ne atama yapılmadı. Balyoz sanığı 11 general de terfi alamadı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ağustos 2010 Güncelleme 05 Ağustos 2010, 16:50
Krize sancılı çözüm

İÇİNDEKİLER

Gergin geçen toplantıların ardından, dün akşam saatlerinde açıklanan Yüksek Askeri Şura kararları da Şura'nın "4 günlük mesaisi" gibi "sıra dışı" oldu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, YAŞ kararlarını, "kararnameli" atamaları dışarıda bırakarak imzaladı. Başbakan Erdoğan'ın, "internet andıcı" soruşturmasında ifadeye çağrılan ve "İrtica İle Mücadele Eylem Planı"nın hazırlanması emrini verdiği iddia edilen 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına karşı çıktığı için yaşanan YAŞ krizi, toplantının 4. gününde zirve yaptı. Zirvelerin ardından "boş bırakma" formülü ile kriz sancılı biçimde aşıldı. Yoğun trafiğin ardından kararlar önce Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından Başbakan'a, ardından da Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ ve Bakan Gönül tarafından Köşk'e iletildi. Geç saatlerde açıklanan listede önemli sürprizler yer aldı.

KARARNAME BUGÜN...
YAŞ kararlarının tamamı onaylanırken, "kararnameli" atamalar ise "ertelendi." Bu kapsamda, Genelkurmay Başkanı Org. Başbuğ'un yerine getirilecek isim ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı için atama yapılmadı. Başbakan Erdoğan, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanmasına ilişkin kararnameye imza koymayınca, Kara Kuvvetleri ve Genelkurmay Başkanlığı kararnameleri bugüne kaldı. Bir diğer sürpriz ise Jandarma Genel Komutanlığı'nda yaşandı. Jandarma'ya hükümetin daha sonraki süreçte Genelkurmay Başkanlığı'nın yolunun açılmasını istediği isim olarak dile getirilen 2. Ordu Komutanı Org. Necdet Özel atandı. EDOK Komutanlığı'nda Genelkurmay'ın dediği oldu. Erzincan Ergenekon davasının 1 numaralı sanığı gözüken Org. Saldıray Berk bu makama görevlendirildi. Adını 28 Şubat sürecinde Sincan'da tank yürütmesiyle duyuran Org. Erdal Ceylanoğlu da 1. Ordu Komutanlığı'na getirildi. Orgeneralliğe yükselenlerden Korgeneral Yalçın Ataman 3. Ordu Komutanlığına, Korgeneral Servet Yörük ise 2. Ordu Komutanlığına atandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ise görevlerini birer yıl daha sürdürecek.

KKK'YA ATİLLA IŞIK MI?
Org. Hasan Iğsız krizinin ardından, iki önemli atama bugüne kaldı. Genelkurmay Başkanlığı'na, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Işık Koşaner'in, ondan boşalacak göreve ise Jandarma Genel Komutanı Org. Atilla Işık'ın atanacağı belirtiliyor.

TERFİ BALYOZ'U
Şura kararlarına Ergenekon ve Balyoz Darbe Planı soruşturmaları damgasını vurdu. Ergenekon gibi çeşitli davalara adı karışan subaylarla Balyoz'da hakkında yakalama kararı çıkartılan 11 general ve amiral terfi ettirilmedi. Bu askerlere yönelik, listede herhangi bir ifadeye de yer verilmedi.

İLK KEZ İHRAÇ YOK
Yüksek Askeri Şura'dan uzun yıllar sonra ilk kez ihraç kararı çıkmadı. Görev süreleri 1 yıl uzatılan komutanların isimleri de listede yer almadı. Toplam 80 üst rütbeli komutan ise terfi ettirildi. Tümgeneral Abdullah Recep, Tümgeneral Kamil Başoğlu, Tümgeneral Hüseyin Kenan Hüsnüoğlu, Tümgeneral Orhan Akbaş korgeneralliğe yükseltildi. 13 Tuğgeneral de tümgeneral rütbesine terfi ettirildi.

DAKİKA DAKİKA YAŞ TRAFİĞİ
Yüksek Askeri Şura'nın son gününde Ankara'da çok yoğun bir görüşme trafiği yaşandı. İşte o saatler:
08:40 Org. Başbuğ, Genelkurmay Karargahı'na giriş yaptı.
09:00 Cumhurbaşkanı Gül, günlük çalışmaları için Çankaya'ya geçti.
09:30 Şura 4. gün çalışmalarını sürdürdü. Erdoğan toplantıya katılmadı.
11:00 Erdoğan, Başbakanlık Konutu'na geçti
11:30 Adalet Bakanı Ergin, Başbakanlık Resmi Konutu'na geldi.
13:00 Erdoğan ikinci kez Adalet Bakanı Ergin ile görüştü
14:00 Şura öğleden sonraki çalışmalarına başladı.
Komutanlar 15:15'den itibaren Karargahtan ayrıldılar.
17:00 YAŞ kararları, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından imza için Başbakan Erdoğan'a sunuldu.
17:05 İçişleri Bakanı Beşir Atalay resmi konuta çağrıldı.
19:30 Vecdi Gönül, Genelkurmay Karargahı'na geldi.
19:50 Orgeneral İlker Başbuğ ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e arz etti.
20:45 Cumhurbaşkanı Gül, YAŞ kararlarını onayladı. Org. Hasan Iğsız