Kirada orta yol enflasyon! Arabulucuda sorunlar çözülüyor

Kiracılar ile ev sahipleri sorunlarını arabulucuda çözmeye başladı. Ev sahibi zam isteğini aşağı çekiyor, kiracı yüzde 25’i artırıyor, çoğu anlaşma 12 aylık TÜFE ortalaması ile yapılıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Eylül 2023 Güncelleme 16 Eylül 2023, 07:01
Kirada orta yol enflasyon! Arabulucuda sorunlar çözülüyor

İÇİNDEKİLER

Fahiş ev fiyatları ve kira artışları özellikle büyük şehirlerde vatandaşı canından bezdirirken 1 Eylül itibariyle başlatılan arabulucu uygulaması birçok soruna çözüm olmaya başladı. Uygulamanın başladığı iki hafta boyunca 10 bina yakın başvuru yapıldığı ve bunların yüzde 70'inden fazlasının çözüldüğü belirtiliyor.

ÇÖZÜM 12 AYLIK ORTALAMA
Arabulucuya yapılan başvuruların büyük çoğunluğunu kira artışları oluştururken burada anlaşmalar da artmaya başladı. Yasal artış olan yüzde 25'i az bulan bazı ev sahipleri arabulucuya tahliye için gelirken kiracılar ise fahiş kira artışından şikayetçi. Ancak burada yapılan müzakerelerde ev sahipleri yüzde 100'leri bulan artış taleplerinden vaz geçerken kiracılar da yüzde 25'in üzerinde artış yapmaya razı oluyor. Orta yol ise enflasyonun 12 aylık ortalamasında bulunuyor. Ağustos'ta bu oran yüzde 50'ler civarındaydı. Ancak yasa 1 Temmuz 2024'e kadar kiracılar için artış oranının yüzde 25 ile sınırlıyor. Kiracılar eğer bunun üzerinde artış yapmak istemezlerse ev sahipleri daha fazlasını isteyemiyor.




EVDEKİ KÖPÜK SÖNÜYOR
Öte yandan ilan sitelerine yapılan denetimler ve fahiş fiyat isteyenlere kesilen cezalar konut fiyatlarındaki köpüğü de aldı. Satılık konut fiyatlarındaki artış yavaşladı. Geçen yıl ilan sitelerinde satılığa çıkan konut satısı 614 bin iken, bugün 579 bine geriledi. Diğer taraftan geçen yıl 123 bin olan kiralık konut sayısı ise bugün 147 bine yükseldi. Kısacası fahiş fiyattan satılığa çıkan daireler şimdilerde kiralığa yöneldi. Kiralık konut sayısındaki artış ev bulma sorununu kısmen çözmeye başladı. Ara buluculuk sistemi ise fiyat artışlarının dengeye oturmasını sağladı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN