Maaş bağlanmamışsa dikkat! EYT'liye aylık formülü | İşlemleri tamamlanmayan ne yapmalı? Hangi durumda aylık bağlanmaz?

Aylık bağlanmayanların çoğunun eksik primi, tescil sorunu veya SGK’ya borcu bulunuyor. Maaş için durumun sorgulanıp eksikliklerin giderilmesi gerekiyor...

Giriş Tarihi 12 Eylül 2023, 07:01 Güncelleme 12 Eylül 2023, 07:01
Maaş bağlanmamışsa dikkat! EYT’liye aylık formülü | İşlemleri tamamlanmayan ne yapmalı? Hangi durumda aylık bağlanmaz?

İÇİNDEKİLER

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası kapsamında emekliliğe hak kazananların sayısı 2 milyonu geçerken, Mart'ta başvurup aylık bağlanmayanların çoğunun eksik primi, tescil sorunu, SGK'ya borcu bulunuyor.



E-devlet üzerinden "EYT evrak beklemede, dosya kaldırıldı" yazısıyla karşılaşanların Alo 170 üzerinden durumunu sorgulaması, eksiklerini gidermesi gerekiyor. EYT kapsamında 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yaş şartı olmadan emekli olmaları kazanılmış hak olup borcun yatırılması, eksikliğin giderilmesi durumunda aylık bağlanıyor.

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ
EYT'den yararlanmak için internetten, posta yoluyla hem de doğrudan SGK merkezlerine olmak üzere aynı anda üç yoldan başvuru yapanlar da bulunuyor. Yılı ve primi dolmayanların başvuruları kabul edilmiyor. SGK'ya olan borçlar yatırılmadığı sürece emeklilik işlemi yapılamıyor.

Borç yatırıldıktan sonra aylık bağlanıyor. İşlemleri devam eden ve aylığı bağlanamayan EYT'lilerin bir bölümünün de farklı kurumlarda hizmetleri bulunuyor. Farklı illerde ve sosyal güvenlik merkezleri arasındaki yazışmalar, dosyaların tespiti nedeniyle de işlemler gecikebiliyor. Dosyalar bulunarak hizmetler birleştiriliyor, yazışmalar, eksikler giderildikten sonra emekli aylığı bağlanıyor. Dosyası ve başvurusuyla ilgili sorun olduğunu düşünülerin SGK müdürlüklerine başvurması gerekiyor.

EYT KAZANILMIŞ HAK
Yasaya göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yaş koşulu olmadan emekli olmaları kazanılmış hak olarak kullanılacak. Mevcut sistemde, EYT yasası kapsamında başvurulan aydan sonraki aybaşından itibaren aylıklar yatırılıyor. Koşulları tamamlayacaklarla birlikte toplamda 4.5 milyon EYT'linin önümüzdeki yıllarda emekliliğe hak kazanması bekleniyor.



GSS BORCU ENGEL Mİ?
GSS borcu bulunması SSK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara emekli aylığı bağlanmasına engel olmuyor. Ancak Bağ-Kur kapsamında emekli aylığı bağlanacak sigortalıların GSS borcunu ödemesi gerekiyor. SGK mevzuatına göre 2008'den sonra isteğe bağlı sigorta priminin sigortalılık süresine sayılması için 12 ay yatırılması gerekiyor. Emekli aylığı borcun ödendiği tarihi takip eden ayın başında yatıyor. Başvurularda yurtdışı, doğum borçlanmasının eksik yapılması, Bağ- Kur tescili gibi sorunlar varsa SGK müdürlüklerine giderek, düzeltilmesi için bizzat uzmanlardan destek almalı.



SÜRENİN DOLMASI GEREKİYOR
EYT'de çalışma süresi dolmadıysa da aylık bağlama işlemleri tamamlanmıyor. İşe 1999'da başlayan erkek çalışan emeklilik için gerekli süreyi gelecek yıl doldurabilecek. Uzun vadeli sigortada başlangıç yaşının 18 olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bu yaştan önce sigortalı olanların 18 yaşından itibaren hesaplama yapması gerekiyor. EYT başvurusu ve aylık bağlamada SSK'lılar başı çekerken ikinci sırada Bağ-Kur'lular yer alıyor. Emekli Sandığı mensubu memurların EYT'de ilgisinin düşük olduğu görülüyor. Bu yıl için emekliliğe hak kazanıp başvurmayanlar memurlardan oluşuyor.

2 MİLYONA YAKIN İSTİHDAM
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yeni dönemde gençlere ve kadınlara yönelik istihdam politikalarına odaklanacaklarını belirterek, işgücü piyasalarını, istihdam artışı yaratmak üzere güvenceli bir şekilde esnek hale getireceklerini söyledi. Bakan Işıkhan, ATO'da düzenlenen "Aktarlık ve Çiçekçiliğin Meslek Olarak Kabulü Bilgilendirme Toplantısı"na katıldı. Bakan Işıkhan, eğitimde ve istihdamda yer almayan gençlere, genç kızlara ve kadınlara dönük çalışmalar yapacaklarını belirtti. Son yıllarda istihdamın tarihin en yüksek seviyelerine ulaştığını belirten Bakan Işıkhan, "Yıl genelinde 1 milyon 955 bin istihdam artışı kaydedilmiştir. Sanayi sektöründe 520 bin ve inşaat dâhil hizmetler sektöründe 1 milyon 519 bin istihdam artışı gerçekleşmiştir. Yılın ilk 6 ayında, emekliliğe hak kazanma koşullarına yönelik düzenlemelerin ve depremin olumsuz etkilerine rağmen net 220 bin istihdam artışı sağlanmıştır" dedi.

BANKACILIK SİSTEMİNDE TL'NİN AĞIRLIĞI ARTACAK
Sabah'ta yer alan habere göre, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Dr. Hafize Gaye Erkan, Orta Vadeli Program'ın (OVP) açıklanması üzerine bir araya geldi. TBB açıklamasında, OVP çerçevesinde, bankacılık sisteminde Türk Lirası'nın ağırlığının artırılmasına yönelik olarak sektördeki son durum ve geleceğe ilişkin beklentilerin görüşüldüğü belirtildi.



GÖRÜŞ BİRLİĞİ MESAJI
TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, toplantının yapıcı ve çok yararlı geçtiğini belirtti. Gaye Erkan, bankacılık sektörünün varlık ve yükümlülüklerinde Türk Lirası cinsi kalemlerin ağırlıklarının artırılmasına yönelik uygulamalardaki kararlılıklarını vurguladı. Erkan ve TBB Başkanı Çakar, Merkez Bankası ve bankacılık sektörünün görüş birliğinde olmasından dolayı memnuniyetlerini ifade ettiler.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN