Koronavirüs’ten nasıl korunulur? Corona Virüsü Türkiye'ye geldi mi? Maske takmak gerekli mi?

Corona Virüsü Türkiye'ye geldi mi? Koronavirüs'ten nasıl korunulur? Soruları şu günlerde oldukça popüler oldu. Bu bağlamda Sağlık BakanlığI'ndan korona virüsü hakkında açıklama geldi. Bakan Koca tehlikenin kapıya dayandığını, çevre ülkelerde çok sayıda vaka görüldüğünü söyledi. Virüs sınırımıza kadar dayanmış ve dünyada yaygınlaşmaya başlamışken Türkiye'de vatandaşların endişeleri artmaya başladı. Coronavirüse yakalanma korkusu yaşayan insanlar virüsten korunma yollarını araştırıyorlar. Peki coronavirüs'den nasıl korunulur? Maske takmak gerekiyor mu? İşte uzmanlardan öneriler…

Giriş Tarihi 27 Şubat 2020, 11:44 Güncelleme 27 Şubat 2020, 11:44
Koronavirüs’ten nasıl korunulur? Corona Virüsü Türkiye’ye geldi mi? Maske takmak gerekli mi?

İÇİNDEKİLER

Corona Virüsü ile ilgili yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılmaya başlayan ölümcül virüs insanları korkutmaya devam ediyor. Bu anlamda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada corona virüsünün Türkiye'ye gelmediğini , ilk sonuçların normal çıktığını söyledi. Ancak Bakan Koca, korona virüsü Türkiye 'ye sıçramayacak diye bir şey yok dedi. Türkiye'nin çeşitli illerinde coronavirüs şüphesi taşıyan hastalar karantinaya alınıyorlar. Hastalara tedbir amaçlı testler uygulansa da şuana kadar ülkede coronavirüs vakasına rastlanmadı. Öte yandan sınır komşumuz İran'da coronavirüs yüzünden ölümler gerçekleşmeye başladı.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

Sağlık Bakanı'ndan korona virüsü açıklaması.

Bakan Koca yaptığı açıklamada, "Kum'da yaşayan Türkleri getirmekle ilgili özel bir yaklaşım. Uçakta mesela Çin'den Vuhan dışından gelebileceklerle ilgili özel prosedür uyguluyoruz. Fakat Kum ve Meşet'ten gelenleri içeri almama gayretinde olduk. Cuma gününden itibaren Kum ve Meşet bağlantılı olanları karantinaya aldık. 23 kişiyi hastalık belirtisi olduğu için sınırlarımıza almadık Türk vatandaşları değil İranlılar için." ifadelerini kullandı.

Uçağın neden Ankara 'ya indiği konusuna da değinen Bakan Koca, "Riski minimalize etmek için karantinaya ya da gözleme almamız gerektiğine karar verdik. Uçağı niye Ankara'ya çevirdik. Daha önce geçmişte hastane hazırdı, İstanbul'da hazır olan hastaneler var. Daha önce de personelin deneyiminin varlığı Ankara'yı daha uygun gördük." dedi.

TÜRKİYE 'YE SIÇRAR MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada corona virüsünün Türkiye'ye gelmediğini , ilk sonuçların normal çıktığını söyledi. Ancak Bakan Koca, korona virüsü Türkiye 'ye sıçramayacak diye bir şey yok dedi. Virüsün Türkiye 'ye sıçramaması için çalışma yaptıklarını söyleyen Bakan Koca, tüm önlemleri aldıklarını söyledi.

RİSK KAPIYA GELDİ

Bakan Koca yaptığı açıklamada Irak, İran, Lübnan, İsrail ve diğer ülkelere Corona Virüsünün yayıldığüını , tehlikenin kapıya dayandığını söyledi.

Bakan, "Sonuçlar pozitif çıkarsa izolasyonunu çok iyi yapıp gerekli önlemleri alacağız " dedi.

Bakan Koca, İran komşumuz. Bu nedenle virüs her an Türkiye 'ye gelebilir dedi.

CORONA VİRÜSÜNDEN NASIL KORUNULUR?

Su ve sabun bulunamıyorsa, alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.

Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızı ve burnunuzu kağıt mendille kapatın, ardından mendili mutlaka çöpe atın.

Kirli ellerle ağzınıza, burnunuza ve gözlerinize dokunmayın.

Hastalarla aynı tabaktan yemek yemek, aynı bardağı paylaşmak veya yakın temastan kaçının.

Kapı kolları ve oyuncaklar gibi sık dokunulan yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.

Riskli bölgelere seyahat edilmesi gerekiyorsa hayvanlarla temas öncesi ve sonrası düzenli olarak ellerinizi yıkayın.

Hasta hayvanlarla temastan kaçının.

Çiğ ya da iyi pişmemiş hayvan ürünlerini tüketmeyin.

Sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek yok

Sağlık Bakanlığı, ülkedeki sağlıklı kişilerin maske kullanmasına gerek olmadığını belirtiyor.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, herhangi bir viral solunum yolu enfeksiyonu geçirmekte olan kişilerin ise öksürme veya hapşırma sırasında burun ve ağzını tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmesi, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içini kullanması, mümkünse kalabalık yerlere girmemesi, eğer girmek zorunda kalıyorlarsa ağız ve burnunu kapatması ve mümkünse tıbbi maske kullanması öneriliyor.

Güney Kore'de orduya Koronavirüs bulaştı! DSÖ'den kritik açıklama!

Güney Kore'de bugün 169 yeni corona virüs vakası bildirildi. Ülke genelinde total rakam bin 146'ya yükselmiş durumda.

Seul yönetimi bir klise camiasının 200 bin üyesini tek tek virüs taramasından geçireceğini duyurdu.

Güney Kore'de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, yeni vakalardan 134'ünün salgınlarla bağlantılı olan Shincheonji İsa Kilisesi'nin bir şubesinin bulunduğu Daegu şehrinden geldiğini açıkladı.

Ülkedeki sağlık otoriteleri şimdi Shincheonji İsa Kilisesi'ne bağlı 200 bin kişiyi testten geçirmeyi planlıyor.

İLK KEZ BİR ABD ASKERİNDE GÖRÜLDÜ
Virüsten en çok darbe alan Daegu şehrine 20 km yakındaki bir askeri kamp olan Caroll Kampı'nda görevli bir ABD askerinde de virüs testi pozitif çıktı. Bu vaka ile ilk kez bir ABD askerine de virüs bulaşmış oldu. ABD'li yetkililer, 23 yaşındaki askerin kamp dışında kendi evinde karantinada olduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz pazar günü de eski bir ABD askerinin eşinin Daegu yakınındaki askeri kampları ziyaretinin ardından virüse yakalandığı duyurulmuştu.

GÜNEY KORE ÇİN'DEN SONRA SALGINDAN EN ÇOK ETKİLENEN ÜLKE OLDU
Hürriyet'te yer alan habere göre, Güney Kore, Çin ana karası dışında salgının en ağır yaşandığı ülke olmuş durumda. Ülke genelinde bin 146 enfekte vaka var. 12'den fazla insan ise virüse bağlı semptomlar nedeniyle yaşamını yitirdi. Güney Kore ordusunda 18 askerin virüs testlerinin pozitif çıktığı açıklandı.

ÜLKELER BİR BİR AÇIKLIYOR
İran'da Sağlık bakan yardımcısı da dahil 95 kişi enfekte oldu, 15 ölü var. İtalya, Avrupa'da salgından en çok etkilenen ülke oldu. 332 enfekte vaka, 11 ölü var.

Kanarya adalarında bin kişilik otel italyan bir doktorun test sonuçlarının pozitif çıkmasının ardından karantinaya alındı.

Salgın harita üzerinde de yayılmaya devam ediyor. Cezayir, Hırvatistan, İspanya, İsviçre ilk corona virüs vakalarını doğruladı.

DSÖ: ARTIK HAZIRLANMANIN VAKTİ GELDİ
Dünya Sağlık Örgütü ve ABD'li uzmanlar halen corona virüsün 'pandemi' (çok çabuk bulaşan, birden çok kıtaya ve neredeyse tüm dünyaya yayılmış salgın) olarak tanımlanmasının erken olacağı fikrinde ancak DSÖ'nün yaptığı son açıklama pandemi durumuna yaklaşıldığını gözler önüne serdi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı son açıklamada şu ifadeleri yer verildi:

COVID-19 çoğu vakada solunum rahatsızlığı ile ortaya çıkıyor. Güney Kore, İtalya ve İran'da vaka sayılarının artması endişeleri artırıyor.

Ancak 80 bine yakın enfekte hasta ve 2 bin 700'e yakın ölüm ile en yüksek vaka sayısı halen virüsün orjinal kaynağı olan Çin ana karasında.

Bin 200'ün üzerinde vaka Çin ana karası dışında yayıldı. 30 ülkeye yayılan virüs 20 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.

Yeni tip corona virüsü (COVID-19) 'pandemi' olarak tanımlamak için henüz erken, ancak dünya ülkelerinin artık bu kötü senaryoya "hazırlık aşamasına " geçmeli.

Koronavirüs sonrası maske talebi arttı! Maske fiyatlarından büyük vurgun!

İnternette 'virüse karşı korumalı' olarak ilan edilen bir adet filtreli maskeyi 9 liraya satan da var, 160 liraya satan da. Bu konuda sektör temsilcileri, vatandaşların maske gibi hijyen ürünlerini eczaneler ya da medikal ürün satan firmalardan temin edebileceğini dile getiriyor. Tek kullanımlık maskelerin fiyatlarında da artış gözlemleniyor. 'Bir adet' tek kullanımlık cerrahi maskeyi 4 liraya satan da var, 17 liraya satan da.

Öte yandan virüs korkusu yaşayan vatandaşların hijyen pazarına yönelik rağbeti de arttı. Antibakteriyel ıslak mendil ve sabun, dezenfektan, kolonya gibi ürünler de yok satıyor. Uzmanlar da el temizliği konusunda vatandaşları uyarıyor.

'HAKSIZ UYGULAMA'
Milliyet'in haberine göre; Virüs nedeniyle yüksek talep gören maskelerde çok fazla fiyat artışı olduğunu söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Serbest piyasa ekonomisi deniyor, fakat unuttukları bir şey var. 2018 Ağustos'ta kur dalgalanmasının ardından ürünlerindeki girdi maliyetlerinde artış olmamasına rağmen fiyat artışı uygulayanlar için bir düzenleme yapıldı. Bu gibi uygulamalar Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da haksız ticari uygulamalar kapsamına alındı" dedi.

Tüketicilerin haksız fiyat artışı gözlemlediğinde CİMER'e, Reklam Kurulu'na ve ALO 175 Hattı'na başvurması gerektiğini belirten Ağaoğlu şöyle dedi:

"Tüketiciler online ticaret sitelerinden alışveriş yapmadan önce piyasayı araştırmalı. Bazen satıcılar farklı ya da eksik ürün gönderebiliyor. Tüketiciler, kargo görevlisinin ürün teslimi sırasında verdiği belgeyi, 'eksiksiz aldım' maddesini düşerek imzalamalı."

AYNI ÜRÜN FARKLI FİYAT
Bir e-ticaret sitesinde iki ayrı mağaza aynı markanın aynı model maskesini satıyor. Ürünü tek tek satanda fiyat 160 TL. 10'lu pakette 2499 liraya satanda ise tek fiyat yaklaşık 250 liraya geliyor.

TULUM FİYATI DA ARTTI
Son bir aydır telefonların susmadığını söyleyen DMB İş Güvenliği Yetkilisi Atakan Aksu, "Yerli maske fiyatları daha uygun ama onlar da 2-3 ay sonraya teslim randevusu veriyorlar. Kimyasal tulumları da çok fazla alıyorlar. Aracılar çoğaldı, herkes maske fiyatlarının üzerine fiyat ekleyerek satıyor. Çin, İran, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden maskeler için talep geliyor" dedi. Virüs nedeniyle satın alındığı için endüstrinin ürün bulma konusunda etkilendiğini dile getiren Aksu şöyle devam etti: "Kimyasal tulum fiyatları salgından önce 15-20 liraydı şimdi 50 liradan başlıyor. Koruma gözlükleri 12 liradan başlıyor. 120 liraya gaz maskeleri var. Bunların filtreleri değişiyor. Normal filtreli maskeler birkaç kez kullanıldıktan sonra atılması gerekiyor. Bazı tedarikçiler 10 milyon kutu istediklerine dair mail atıyorlar." VİTRİN MANKENİNİN MASKESİNİ ALDILAR

Perpa Ticaret Merkezi'ndeki bir esnaf, "3M filtreli normalde 7-8 liraydı, salgından sonra fiyatı 30 liraya kadar çıktı. Bu filtreli maskelerde temiz havada nefes alma ihtiyacı duyduğunuz an aslında ömrü bitmiş oluyor. Tek kullanımlık maskelerde ise fiyatlar 3-6 lira arasında değişiyor" dedi.

Perpa'da başka bir esnaf ise, "Biz elimizdeki ürünleri normal liste fiyatlarından satıyoruz. Uluslararası firmalardan da 'endüstriye ürün verin, tek satışlar yapmayın mal tedarikinde sıkıntı olacak' diye uyarılar da aldık. Maske kalmadı zaten. Vitrinlerdeki maskelerin üzerinde maske kaldı, geçenlerde biri geldi o mankenlerin üzerindeki maskeleri alıp gitti" ifadelerini kullandı.

'BİZDE 5 KUTU KALDI'
İstoç Ticaret Merkezi'nde iş güvenliği malzemeleri satan bir firmanın yetkilisi filtreli maskeleri 20 liraya sattıklarını söyledi. Yetkili, "Bir kolide ortalama 300 adet maske oluyor. Paketlerde de 15 adet. Tanesi 8 liraya da var 20 liraya da. Bazı yerlerde 75 liraya kadar satıyorlar. Elimizde 5 kutu maske kaldı" dedi. Bazı eczacılar ise maske fiyatlarında spekülasyon olduğu için maske satışı yapmadıklarını söyledi.

FIRSATÇIYA CEZA
Maske fiyatlarındaki artış, Reklam Kurulu'nun da takibinde... Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, şikayetlerin Reklam Kurulu'nda görüşüleceğini açıklamıştı. Pekcan, Reklam Kurulu'nun haksız fiyat artışı saptaması durumunda 10 bin lira ila 104 bin lira arasında para cezası vereceğini dile getirmişti. Vatandaşlar, Haksız Fiyat Artışı (HFA) uygulamasına ürün fiyatı ve fotoğrafını göndererek ya da ALO 175 hattını arayarak şikayetlerini iletebiliyor.