İlk evini alacaklara 30 bin TL hibe! Kiracılara 1.150 lira verilecek

İlk defa ev sahibi olacak ve kirada oturan vatandaşlarımıza güzel haberler gelmeye devam ediyor. Devletten 30 bin lira hibe para desteği almak isteyen kişiler ilk olarak konut hesabı olan bankalar üzerinden şahsen başvuruda bulunacak ve hesap açacak. 3 sene boyunca aylık düzenli olmak şartı ile para biriktirecek. Biriken paraya karşılık konut teşviki verilecek. Kentsel dönüşüm kira yardımı ise Mayıs ayında yapılacak. Bu nedenle Mayıs ayına kadar kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı en düşük 715 lira olarak uygulanırken en yüksek 1.150 lira olarak ödenmeye devam edecek. 30 bin hibe ve 1.150 lira kira yardım alma şartları...

Giriş Tarihi 14 Şubat 2020, 10:51 Güncelleme 14 Şubat 2020, 10:52
İlk evini alacaklara 30 bin TL hibe! Kiracılara 1.150 lira verilecek

İÇİNDEKİLER

Devletten ev alacaklara büyük müjde! Devlet her vatandaşı ev sahibi yapmak için büyük çaba harcıyor. Bu kapsamda proje üstüne proje üretiliyor. TOKİ eliyle dar gelirlilere kira öder gibi ev alma imkanı sağlanırken, konut hesabı ile de birikimlere yüzde 25 civarında destek sunuluyor. Ev almak isteyen vatandaşlar konut hesabı açarak birikimlerine 30 bin TL devlet desteği alabilir. Günümüzde kamu bankalarının yanı sıra çok sayıda özel bankanın da konut hesabı hizmeti bulunmakta olup kimlik belgeniz ile size en yakın banka şubesini ziyaret etmeniz yeterlidir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

ÇEVRE BAKANLIĞI 1150 TL KİRA DESTEĞİ

Çevre ve Şehirclik Bakanlığı kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılan vatandaşlara kira yardımı ödemesi yapar. Başvuru yapılması halinde yapılan bu destek ödemelerinin tutarı ise yaşanılan şehre göre değişir. Nüfusun kalabalık olduğu şehirlerde kira yardımı 1150 TL olarak yapılırken nüfusun az kira oranlarının düşük olduğu yerlerde bu tutar 715 TL olarak ödenir. Çevre ve Şehirclik Bakanlığı tarafından sağlanan kira yardımı ödemeleri 18 ay süreyle yapılırken bazı özel durumlarda bu tutar 36 aya kadar çıkabilir. Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı desteği almak isteyen vatandaşlar başvuruda bulunmak zorundarlar, ödemeler otomatik bağlanmıyor. Başvurular ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüklerine ya da belediyelere yapılır.

AİLE BAKANLIĞI KİRASINI ÖDEMEYENLERE YARDIM SAĞLIYOR

Kira konusunda destek sağlayan bir diğer bakanlık ise Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'dır. Aile Bakanlığı tarafından sağlanan kira yardımı ödemeleri tüm vatandaşlara yöneliktir ve maddi durumlara göre yapılır. Maddi durumu kötü olan ve kirasını ödeyemeyecek seviyede olan vatandaşlara yapılan kira yardımı ödemeleri ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla ödenir. Aile Bakanlığı kira yardımı ödemelerinden faydalanmak için vatandaşların sağlamaları gereken şartlar bulunuyor. Bu şartlar arasında,"ailenin maddi olarak zor durumda olması. başvuru yapacak kişinin üzerinde herhangi bir gayrimenkul, arsa, ev, arazi gibi mal olmaması, yine başvuru yapacak kişinin SGK'lı olarak herhangi bir işyerinde çalışmıyor olması, sosyal güvencesinin bulunmaması " koşulları bulunuyor. Bu şartları sağlayan vatandaşlar bulundukları ile veya ilçelerde ki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvuru yapabilirler.

KİRA YARDIMI NE KADAR SÜRE VERİLİYOR?

2019 yılında kentsel dönüşüm ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan devlet yardımı yüzde 20 oranında arttı ve bu yardım 18 ay boyunca yapılacak. 18 ay bütün kiracılara yardım yapılacak ancak bazı kiracıların evleri riskli ve rezerv dönüşümde, bu evlere 36 aya kadar kira yardımı yapılacağı da bildirildi. Kira yardımları kentsel dönüşüm yapan evler için geçerlidir.

TEK FIRSAT TOKİ DEĞİL

TOKİ projelerinin bulunduğu yerlerde oturmak istemeyen veya şartları yerine getiremeyen vatandaşlar için başka cazip fırsatlar da yok değil. Bunların başında devletin hibe desteği sunduğu konut hesabı uygulaması var. Konut hesabına 30 bin TL'yi aşan ibe desteği veriliyor.

NASIL KONUT HESABI AÇILIR?

Günümüzde kamu bankalarının yanı sıra çok sayıda özel bankanın da konut hesabı hizmeti bulunmakta olup kimlik belgeniz ile size en yakın banka şubesini ziyaret etmeniz yeterlidir. Bu noktada hesabınıza tek seferlik para yatırma hakkınızı kullanarak bir kerelik toplu para yatırmanıza sınırlar dahilinde izin verilir. Ardından aylık belirlediğiniz tutarlarda düzenli ödeme yaparak birikim yapabilirsiniz. Belirlenen süre sonunda yapmış olduğunuz birikim tutarına göre devletten yukarıda yazılı olan rakamlar dahilinde konut hesabı katkısı alabilirsiniz.

2020 YILINDA İLK KEZ EV ALANA DEVLETTEN 30 BİN LİRA HİBE PARA MÜJDESİ!

2020 yılında konut hesabı açan kişiler için en düşük aylık taksit tutarı 475,82 lira olurken üst sınır ise 4 bin 758 liraya yükseldi. Konut hesabı açan kişilerin hesap açarken bir defada yatırılabilecek azami tutar da 57 bin 96 lira oldu.

Konut hesabı devlet katkısı ise; Devlet Destekli Konut Hesabı 36-47 Ay Para Biriktirenler İçin Devlet Katkısı Oranı % 15 Azami Katkı Tutarı 24 Bin 742 Lira Devlet Destekli Konut Hesabı 48-59 Ay Para Biriktirenler İçin Devlet Katkısı Oranı % 18 Azami Katkı Tutarı 26 Bin 645,20 Lira Devlet Destekli Konut Hesabı 60 Ay ve Üzeri Para Biriktirenler İçin Devlet Katkısı Oranı % 25 Azami Katkı Tutarı 30 Bin 333 Lira

KONUT HESABI NEDİR?

Konut hesabı, vatandaşların uzun vadeli birikim yapmalarını sağlayan ve gerekli şartların sağlanmasıyla birlikte Devlet katkısının da birikime eklendiği bir tasarrufa teşvik çalışmasıdır. Konut hesabı, yurt içinde ilk ve tek konut satın almalarını desteklemek amacıyla hayata geçirildi.

KONUT HESABI NASIL AÇILIR?

Konut hesabı açmak için nüfus cüzdanınız ile birlikte Türkiye'de kurulu mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırmanız gerekiyor. Konut hesabı açtırabilmek için üzerinize kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal bulunmaması gerekiyor. Konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasi tarafından konut hesabı açılabilir.

DEVLET KATKISI NEDİR?

Ödemelerini 3 yıl boyunca düzenli olarak para yatırma ve çekme limitine uygun şekilde tamamlayan vatandaşlar, konut edinimi tarihinden itibaren altı ay içerisinde banka şubesine giderek konut tapusu ile başvurabiliyor. Banka ilk on iş günü içinde isteği Bakanlığa iletiyor ve Bakanlığın uygun bulması durumunda Devlet Katkısı tutarı hesaba aktarılıyor.

E-DEVLET ÜZERİNDEN TOKİ BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

TOKİ başvuruları artık Türkiye Halk Bankası ve Ziraat Bankası yanı sıra e-devlet üzerinden de yapılmaktadır. PTT'den alacağınız e-Devlet şifresi ile 2020 TOKİ başvurularının nasıl yapılacağını resimli bir şekilde sizlere anlattık. Adımları izleyerek sizler de bankalarda sıra beklemeden hemen TOKİ başvuru işleminizi emekli, engelli yada şehit yakını veya gazi dahi olsanız gerçekleştirebilirsiniz.

HALKBANK DEVLET DESTEKLİ EV KREDİSİ ŞARTLARI

İkinci el ile özellik ile sıfır ev alacaklara HALKBANK üzerinden çok düşük faizli konut kredisi vermektedir. Özellik ile devlet memurları ile maaşını Türkiye Halk Bankasından alanlar için ekstra düşük faiz oranları ile uygulanan 2020 yılının konut kredilerinin faiz oranları ise şu şekildedir.

Ocak ayı için sıfır konut alacaklar için faiz oranı aylık %0.79 ikinci el konut kredisi alacaklar için ise faiz oranı aylık %0.99 oranındadır.
%0.79 Sıfır konut kredisi alacaklar için 120 ay vadeli olarak 100.000 lira kullanılması durumunda aylık taksit ödemesi 1.292,88 TL olacaktır. Toplam geri ödeme miktarı ise 155.145,71 TL olur.

Yine sıfır konut alacaklar için 125.000 liranın 10 sene olarak geri ödeme miktarı 1.616,10 TL

150.000 TL çekeceklerin ise aylık ödemesi sadece 1.939,32 TL olacaktır.