Kartlar kapatılıyor

İnternet dolandırıcılarının artması, BDDK’yı harekete geçirdi. Kredi kartı ile sanal alışveriş için kullanıcının onayı gerekecek. Onay olmazsa, kart kullanıma kapanacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mart 2017 Güncelleme 16 Mart 2017, 00:00
Kartlar kapatılıyor

İÇİNDEKİLER

Sanal alışverişe yeni düzenleme getirildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), internet üzerinden yapılan alışverişlerde dolandırıcıların türemesi üzerine önemli bir karara imza attı. Alınan karara göre; tüm kredi kartları internetten yapılan alışverişlere kapatılacak. Kartların yeniden e-ticarete açılması gerekecek. Kullanıcılar, online alışveriş için kartını kullanmak isterse, bankası ile görüşüp yazılı veya sesli yanıt sistemi üzerinden onay vererek, kartının e-ticarete açılmasını talep edecek. Süreç için 17 Ağustos 2017 tarihi son gün olarak belirlenmiş durumda. Bu tarihe kadar kartlar normal seyrinde kullanılacak ancak 17 Ağustos'tan sonra eğer onay verilmemişse internetten alışveriş yapılamayacak. Güvenlik adına alınan bu önlem ile, internetten alışveriş yapmadığı halde dolandırıcıların açık hedefi haline gelen kullanıcıların korunması hedefleniyor.

SOYGUN VAR
Bankalar, şimdiden kullanıcılarına bu konuya ilişkin bilgilendirme mesajları göndermeye başlamış durumda. Kabullerin SMS veya e-posta gibi basite indirgenmiş yollarla yapılamayacağı, yazılı veya sesli onay kaydının şart olduğu da belirtiliyor. Bu yüzden kredi kartı kullanıcılarının internetten alışveriş yapabilmeleri için bankalarıyla görüşmesi gerekiyor. Böylece kart soygunları da önlenecek.

BDDK'dan yapılan açıklamada, söz konusu kararda mevcut işleyişi aksatmadan talep alma yükümlülüğünün yerine getirilebilmesi, için karşılıklı müzakerelerle bankalara 6 aylık geçiş süresi (17 Ağustos'a kadar) verildiği vurgulandı.

68 MİLYARI AŞTI
Türkiye'de kredi kartı kullanımı, her geçen gün artmaya devam ediyor. Her vatandaşın cüzdanında en az bir tane banka kartı ve bir tane kredi kartı bulunuyor. Bu kartların toplam sayısı ise bu yıl 176 milyonu geçti. Bu kartların kullanımı da gün ve gün artıyor. 2016 yılında internetten yapılan alışveriş miktarı 68 milyar 500 milyon lira ile rekor seviyede gerçekleşti. 2017'de bu tutarın daha da artacağı tahmin ediliyor.