Sıfır+vida=sekiz

Plakadaki vida, 0 ve 6 rakamını 8 yaptı. HGS cezası yanlış plakaya kesildi. İstanbul'a hiç gelmemiş traktör sahibi isyan etti. Bakan Yıldırım, durumu düzelteceklerini açıkladı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Ocak 2016 Güncelleme 07 Ocak 2016, 01:45
Sıfır+vida=sekiz

İÇİNDEKİLER

Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) cezaları, vatandaşı bezdirdi. Köydeki traktöre, İstanbul'a hiç giriş yapmamış otomobile, otoparkta yatan araca kesilen HGS cezalarının arkasından vida krizi çıktı. Plakalarda rakamların ortasında çakılan vidalar, sayıları birbirine karıştırdı. 0'ın ortasındaki vida bu sayının 8; 6'nın üzerindeki vida da rakamın 8 gibi algılanmasına yol açtı. Makineler, plakayı yanlış okudu, hatalı cezalar vatandaşı isyan ettirdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, titiz bir çalışma sonucu sıkıntının plakalardaki vidalamadan kaynaklandığını anladıklarını belirtti. Yıldırım, şunları söyledi: "Plakada 0'ın ortasına vida basıyor, bu 8 diye okunuyor. Bu sefer hiç ilgisiz bir vatandaşın plakasına ceza yazılıyor ya da 6 rakamının üzerine vida takıldığında okuyucu, 6 rakamını 8 gibi algılıyor ama bu hataların bedelini vatandaşa ödetmiyoruz. Bunlar inceleniyor, düzelecek."

CEZALAR HAFİFLEYECEK
Vatandaşın lehine, eski cezalara yönelik bir düzenleme yapacaklarını dile getiren Bakan Yıldırım, "Buna imkan verecek düzenlemeyi de Meclis'te ele alıyoruz, yakın zamanda çıkaracağız. Bu cezalarda ciddi bir rahatlama olacak. Ayrıca cezalarla ilgili bildirimler artık bekletilmeyecek. Her cezalı geçiş SMS ile bildirilecek" dedi.

VİDA UYARISI YAPTI
Bakan Binali Yıldırım, HGS cezalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

İTİRAZ EDİN
Tüketiciler Derneği Başkanı Levent Küçük, HGS cezasına itiraz etmek isteyenlerin, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde Karayolları müdürlüklerine dilekçeyle başvurması gerektiğini söyledi. Dilekçede kesilen cezayla ilgili tüm detayların yazılması gerektiğini belirten Küçük, "HGS ceza ödeme emirlerinde, öncelikli olarak e-posta, telefon veya faksla itiraz edilmesi, eğer itiraz edilmesi söz konusu olmayacaksa 15 gün içerisinde yetkili sulh ceza hakimliğine başvurulması talep edilmekte" diye konuştu.

KÖYDEKİ TRAKTÖRE 6 BİN 652 TL CEZA
Traktörüyle HGS'yi 50'den fazla ihlal ettiği gerekçesiyle 6 bin 652 lira ceza gönderilen Nevşehir'in Gülşehir ilçesinde yaşayan çiftçi, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Sivas'ın köyünde yaşayan çiftçi Bünyamin Demiral da traktörüne HGS ihlali nedeniyle 217 lira 25 kuruş ceza kesilmesinin şaşkınlığını yaşıyor. Aydın'ın Çine ilçesine bağlı Özeren köyündeki bir traktöre de HGS cezası geldi. 1968 model traktörün hiç köyden dışarı çıkmadığı ve otobana hiç girmediği belirtildi.

ULAŞIM ATAĞI
Bakan Yıldırım, düzenlediği toplantıda, gündeme ilişkin şu mesajları da verdi:
İstanbul-İzmir-İzmit Körfez Geçişi (Körfez Köprüsü dahil) Projesi'nin tamamı 2018'de bitirilecek ancak köprü ve Bursa'ya kadar olan kısım bu yıl sonunda hizmete girmiş olacak.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü bağlantı yolları en geç yıl sonunda bitecek.
Marmaray'da hedefimiz banliyö hatlarını 2017 sonunda, en geç 2018 başında Pendik'ten Ayrılık Çeşmesi'ne, Kazlıçeşme'den de Halkalı'ya kadar açmak.
Marmaray'ın ikizi Avrasya Tüneli 2016 sonunda tamamen hizmete girmiş olacak.
Ankara-Sivas hızlı tren hattının 2018 sonunda tamamlanmasını planlıyoruz. İki il arasındaki mesafe 2 saate inecek.
Demiryolları fiyatlarında, 15 Ocak itibarıyla enflasyon oranında bir düzenleme düşünüyoruz. Ankara-İstanbul ve Konya-İstanbul hızlı tren hatlarında ise zam olmayacak.