Kısa hava yolları

Sivil Havacılık, Türk hava sahasında mesafeleri kısaltacak yeni koridorlar belirledi. Uçaklar artık bu yollardan gidecek, zaman ve yakıt tasarrufu yapacak. İzmir-Antalya 29 kilometre kısalırken sırada İstanbul'dan Antalya, Adana, Trabzon, Dalaman, Erzurum ve Bodrum gibi sahalar var. Yıllık tasarruf miktarı 1 milyar lirayı bulacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Kasım 2015 Güncelleme 08 Kasım 2015, 00:46
Kısa hava yolları

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de uçakla seyahatin süresi kısalıyor. Ulaştırma, Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) Türk hava sahasının etkin kullanılması amacıyla yürüttüğü hava koridorlarının kısaltılması çalışmaları kapsamında Siirt ve Van'ın ardından İzmir-Antalya arasındaki yeni hava koridoru 12 Kasım itibarıyla hayata geçirilecek. Kısaltılacak güzergahlara İstanbul Atatürk Havaalanı ve Sabiha Gökçen Havaalanı kalkış ve iniş olmak üzere Adana, Trabzon, Antalya, Dalaman, Erzurum ve Bodrum gibi sahalar da eklenecek. Böylece hem daha kısa sürede uçmak mümkün olurken yakıt tasarrufu da sağlanacak.

DAHA AZ YOL
SHGM'nin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ve Hava Kuvvetleri
gibi ilgili sivil ve askeri kurumlarla koordinasyon içinde yürüttüğü çalışma kapsamında ilk olarak Siirt ve Van arasında yeni bir hava koridoru tesis edilerek kısaltılması sağlandı. Her iki havalimanı arasındaki uçuş koridoru ortalama 137 kilometre azalacak şekilde ilave bir hava koridoru kullanılmaya başlandı. Çalışmalar kapsamında İzmir-Antalya arasında yeni bir hava koridoru belirlendi. İzmir-Antalya arasında belirlenen yeni uçuş koridoru 29 kilometre daha kısa olacak. Okesa-Milas- Dalaman-Antalya yerine Akbuk- Okesa-Balso olarak belirlenen yeni koridor, 12 Kasım itibarıyla kullanılmaya başlanacak. Dakikada ortalama 62 litre yakıt tüketen uçakların rotalarının 1 dakika kısalması, atmosfere yayılan karbondioksit gazını 160 kilogram azaltıyor. Yeni rotalar yıllık 1 milyar lira tasarruf sağlayacak.



23 SANİYEDE BİR UÇAK
Türkiye'de havayoluyla 1 yılda taşınan yolcu sayısı 33 milyondan 130 milyona çıktı. Sektörün cirosu da 2.2 milyar liradan, 18 milyar liraya yükseldi. Geçen 10 yılda, uçuş yapılan nokta sayısı 7 noktadan 49 noktaya çıkarken, yurtiçinde uçuş yapan şirket sayısı da 6'ya yükseldi. Geçen yıl Türk hava sahasından yaklaşık her 23 saniye de bir uçak geçti. Transit üst geçitler de dahil geçen yıl Türkiye'nin hava sahasında 1 milyon 373 bin 640 uçuş gerçekleşti. Türk hava sahasında gerçekleşen uçuş sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2.9 arttı. Bu uçuşların yüzde 70'ini ticari uçuşlar oluşturdu. Ticari uçuş sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 7.5 oranında arttı.