Faiz düşer ekonomi uçar

Uzmanlar, faizlerin düşmesi durumunda, tüketimin artmasıyla birlikte ekonominin canlanacağı noktasında fikir birliği yaptı..

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Şubat 2015 Güncelleme 21 Şubat 2015, 01:29
Faiz düşer ekonomi uçar

İÇİNDEKİLER

DÜŞÜK faiz politikasının, tüketim ve yatırım kararlarını olumlu etkilediği, faizlerin düşük olduğu dönemlerde reel sektör yatırımlarından kredi talebine, konut satışlarından istihdama kadar ekonomide hareketlilik yaşandığı belirtiliyor. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun 24 Şubat'ta yapacağı toplantı öncesinde sanayici ve ekonomistler, düşük faizlerin ekonomide canlanmaya neden olduğunu ifade etti.

YATIRIMI DURDURUYOR
(OSİAD) Başkanı Ahmet Kurt: Böylesi bir faiz ortamında yatırımlar duruyor.
ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ahmet Kaya: Bankaların bugün uyguladıkları faiz oranları ile yatırım yapmak mümkün değil.
TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Özer: Para Politikası Kurulu başka indirimler de yaparsa iç piyasada bir canlılık olur ve yatırımlar artar.
Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Coşkun: Faiz düştüğünde tüketim ve kredi kullanımı artar.
Faiz indirimi, harcamayı teşvik edici bir adım olur.

Rakamlar gerçeği ortaya koydu
*Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 4.5 seviyelerine kadar indirdiği 2013'te, konut kredisi hacmi yüzde 29 arttı, emlak piyasası canlandı. Faizlerin arttığı 2014'te konut kredisi hacmi yavaşladı.

*2013'te taşıt kredilerinin hacmi yüzde 6 artarak 8.5 milyar liraya çıkarken, otomobil pazarı yüzde 19.5 büyüdü. Faizlerin yükseldiği geçen yıl ise taşıt kredi hacmi yüzde 20 azaldı.

*İhtiyaç kredilerinin hacmi, 2013'te yüzde 29 artarak 129.3 milyar liraya ulaşırken, çoğu sektörü bünyesinde barındıran toptan ve perakende ticaret yüzde 4.9 büyüme gösterdi.

*Küresel krizin etkilerinin sürdüğü 2013 yılında faizler düşük tutulunca Türkiye, büyüme hızı yavaşlasa da yüzde 4.1 ile Avrupa'da en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldı, aynı yıl 703 bin kişiye istihdam sağlandı.