Yağlı güreş

Akdeniz ve Güneydoğu'da üretilen zeytinyağları Kuzey Ege ürünüymüş gibi satılınca, TARİŞ isyan etti: Tüketici kandırılıyor, müdahale edilsin...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mart 2013 Güncelleme 06 Mart 2013, 00:42
Yağlı güreş

İÇİNDEKİLER

Zeytinyağına 'tartışma' karıştı. Başka bölgelerde üretilen yağların, Kuzey Ege ürünü gibi satılması kavga başlattı. TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretilen zeytinyağının, Kuzey Ege (Ayvalık- Edremit) ürünü gibi satılmasının tüketiciyi mağdur ettiğini belirtti.

KAMPANYA HAZIRLIĞI
Zeytinyağının elde edildiği zeytinin türü olan 'varyete'den Türkiye'de literatüre geçmiş 28 tür bulunduğunu kaydeden Çetin, zeytinyağında bölgesel farklılıkların iklim, bitki örtüsü gibi özelliklerin önemli olduğuna dikkati çekti. Çetin, her bölgede elde edilen yağın ayrı bir tat ve kokuda olduğunu söyleyerek, bu tatların korunmasının önemli olduğunu ifade etti. Bölgelerarası nakil sebebiyle zeytinyağı piyasasında büyük bir kaosun yaşandığını anlatan Çetin, bu durumdan üretici ve tüketicilerin büyük zarar gördüğünü söyledi. Çetin, bu konuda bir reklam kampanyası başlatacaklarını sözlerine ekledi.

SAHTE ZEYTİNYAĞI NASIL ANLAŞILIR
Zeytinyağına katkı konularak aslı bozuluyor. İşte bunları anlamanın yolu: Tabanı koyu renkli bir kap alınır, üzerine 1 bardak su doldurulur ve 1 dakika kadar beklenir. Durgun suyun yüzeyine 1 ml kadar karışım yağ koyduğunuzda, makina yağı gökkuşağı renginde parlamalarla su yüzeyine yayılır. Halbuki bitkisel yağlar su yüzeyinde yuvarlak dairecikler içinde kalır. Zeytinyağı 4- 5 derecede bulanıklaşır, 0 ile -6 derece arasında ise donar. Donmayan kısım katkıdır.