Et pahalı olursa ne zararı olur?

Türkiye et fiyatını düşürmek için kurbanlık bile ithal ederken, bazı kesimler düşmesini istemiyor. Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı, 'Et pahalı olursa olsun. Bunun ne zararı olur? Besicilik gelişir' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Kasım 2010 Güncelleme 10 Kasım 2010, 09:47
Et pahalı olursa ne zararı olur?

İÇİNDEKİLER

Türkiye aylardır dünyanın en pahalı etini yemeye devam ederken, spekülasyon da durmuyor. Et fiyatlarını düşürebilmek için ilk kez kurbanlık hayvan bile ithal edilirken, birileri çıkıp vatandaşın ucuz et yemesinin önüne geçiyor. Spekülatörlerin vatandaşın sırtından yüksek paralar kazanmasını bazı yetkililer de destekliyor. Et fiyatları düşsün diye türlü tedbirler alınırken, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Selim Öğütür, "Kurbanlıklar ve et bu yıl pahalı olabilir. Bunun ne zararı var? Üreticinin teşvik edilmesi için eti pahalı yememizde yarar var'' dedi.

HOLDİNGLER BESİCİ OLDU

Hayvancılığın maliyetinin arttığını söyleyen Öğütür, yerli üreticinin durumdan vazife çıkarmasının da et fiyatını artırdığını ifade etti. Et ithalatının güçlükle ayakta kalan 3-5 yerli üreticiyi de yok edeceğini savunan Öğütür, şöyle devam etti: "Neden son 2 yılda büyük holdingler besi işine girdi? Şu anda piyasada 8-10 büyük oyuncu var.

Besici biraz para kazansa, zamanında damızlık getirilse sorun bu noktaya gelmezdi. Vatandaşın ucuz et yemesine karşı değiliz. Üretici teşvik edilsin, emeğinin karşılığını alsın. İthal hayvanlar kurbanlık olarak tercih edilince, yerli üreticinin hayvanı elinde kalacak.''

NE OLACAĞINI BİZ SÖYLEYELİM
Türkiye dünyanın en pahalı etini tüketmeye devam eder.

Besicilik pahalı etle büyümez, tam tersine bu şekilde spekülatör beslenir.
Tarım ve hayvancılık ülkesi Türkiye, et ve kurbanlık ithal etmek zorunda kalır.
Piyasaya hakim olan 3-5 besici ve spekülatör kesesini doldurur.
Milyonlarca vatandaş Avrupa'nın 4'te 1'i kadar bile et tüketemez...