'Yedi'm seni kalp krizi!

Çağın vebası kalp krizi, genç yaşlı ayırmıyor. Erken müdahale edilmezse ölüme götürüyor. Doç. Dr. Alper Karakuş, kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 7 hatalı bilgiyi sıralıyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Nisan 2024 Güncelleme 23 Nisan 2024, 07:01
’Yedi’m seni kalp krizi!

İÇİNDEKİLER

Kardiyovasküler hastalıklar dünya çapında önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor. Günümüzde tüm küresel ölümlerin yaklaşık 1/3'ünü oluşturuyor. Ülkemizde ise bu oranın daha yüksek olduğu biliniyor. Yine kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle yılda yaklaşık 20 milyon insan 70 yaşın altında hayatını kaybediyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Karakuş, toplumda kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 7 hatalı bilgiyi anlatıyor:

YANLIŞ: Sigarayı bıraksam da kalp hastalığı riskini azaltamam.
DOĞRU: Sigarayı bıraktıktan sadece bir yıl sonra kalp krizi riskiniz yüzde 50 oranında azalır. Sigarayı bırakmakla kalp krizi riskini yarı yarıya indirmiş oluyorsunuz.

YANLIŞ: Kalp hastalığım var. Grip aşısı tam koruma sağlamaz. Bu nedenle aşıyı olmam gerekmez.
DOĞRU: Grip aşısında amaç gribe yakalanmamak değil, hastalığa yakalanmış olsa bile hastanın bu tabloyu alt solunum yolu enfeksiyonu oluşmadan
ve hastaneye yatış gerektirmeden daha hafif şekilde atlatmasını sağlamak. Ciddi kalp damar hastalığı olan hastaların her yıl grip aşısı olmaları gerekiyor.

YANLIŞ: Yüksek tansiyon hastasıyım ama hiçbir şikayetim yok. Dolayısıyla yüksek tansiyonum bana zarar vermiyor.
DOĞRU: Şikâyet oluşturmasa bile yüksek tansiyon; kalp krizi, felç, böbrek hasarı ile diğer birçok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor ve tanı aldığınızda çok geç olabiliyor.

YANLIŞ: Kalp hastalığım var. Normal tuz yerine Himalaya tuzu veya diyet tuzu kullanabilirim.
DOĞRU: Diyet tuzlarında çoğunlukla potasyum klorür bulunduğu için bu tuzların kontrolsüz tüketilmesi bazı hastalarda ritim bozukluklarına ve istenmeyen sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle kalp hastaları doktor önerisi olmadığı sürece diyet tuzu kullanmamalıdır.

YANLIŞ: Kalp krizi sırasında şiddetli öksürmek hayatınızı kurtarabilir.
DOĞRU: Bazı ani anormal kalp atışları sırasında, bilinçli ve duyarlı kişiler, kalp ritmini normale çevirmek için güçlü ve tekrarlayan bir şekilde öksürebiliyor. Bu durum şiddetli öksürüğün kalp krizi sırasında hayat kurtardığına dair yanlış bir yorumlamaya neden olmuştur.

YANLIŞ: Kırmızı şarap kalbe iyi geliyor.
DOĞRU: Bu içecekteki resveratrollerin kalp sağlığına iyi geldiği ispatlanmamış ve doğrudan bir bağlantı bulunmamıştır.

YANLIŞ: Her gün aldığım Omega-3 yağ asidi takviyesi kalbime iyi gelir.
DOĞRU: Omega-3 yağ asidi takviyelerinin sağlıklı kalp krizini veya buna bağlı sorunları önlemede bir etkisi olmuyor.

Doç. Alper Karakuş, özellikle içki ve sigaranın kalp sağlığı üzerinde oldukça fazla olumsuz etkisi olduğunu belirtiyor. Hareketin önemine dikkat çekiyor. Yüksek tansiyonun da damar sağlığı için risk teşkil ettiğini kaydediyor...

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN