Şişkinlik değil miyom!

Miyom, kadınların kabusu oluyor! Doğurganlığı etkiliyor ve çocuk sahibi olmayı zorlaştırıyor. Uzmanlar uyarıyor: Şişkinliğiniz varsa, hemen doktora.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Nisan 2024 Güncelleme 22 Nisan 2024, 07:01
Şişkinlik değil miyom!

İÇİNDEKİLER

Kadın hastalıkları, hem yaşam kalitesini düşürüyor hem de başka hastalıklara zemin hazırlıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Zeynep Aslı Kaplan, doğurgan dönemdeki kadınlarda görülen miyom hakkında bilgilendiriyor.

SEBEBİ GENETİK
Miyomlar genellikle kanama, ağrı, karında şişkinlik ve kısırlık gibi şikayetlerle belirti veriyor. Adet kanamasının fazla olması, uzun sürmesi de miyomlara bağlı olarak görülebiliyor. Hatta miyomlar idrar yollarına ve bağırsaklara baskı yaparak idrar yapmada zorluk, kabızlık gibi durumlara yol açabiliyor. Ailesel yatkınlık, östrojen hormonu fazlalığı, D vitamini eksikliği, miyomların görülme riskini artırıyor.

TEK ÇARE AMELİYAT
Bir kadında miyom saptandığında takibi ve tedavisi kişiye, yaşına, şikayetine ve gebelik beklentisine göre planlanıyor. İlaç tedavisi olmayan miyomlar için cerrahi yöntemler uygulanıyor. Ameliyatlar açık ve kapalı olarak yapılıyor. Kaplan, "Kapalı ameliyata uygun olmayan hastalarda, kadının yaşı ve gebelik beklentisi göz önünde bulundurularak rahim koruyucu cerrahi yani sadece miyomun alınması veya rahimin tamamen ya da yumurtalıklarla birlikte alınması gündeme gelebilmektedir" diyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN