Olay dosyadan ilk sızma

ABD'nin Irak ve Afganistan savaşıyla ilgili gizli belgelerini sızdırarak dünya gündemini sarsan Wikileaks adlı internet sitesi, şimdi de Türkiye ile ilgili şok belgeler yayınlamaya hazırlanıyor.

Giriş Tarihi 25 Kasım 2010, 00:00 Güncelleme 26 Kasım 2010, 09:31
Olay dosyadan ilk sızma

İÇİNDEKİLER

Jerusalem Post'un haberine göre, belgeler Türkiye'nin Irak'a silah kaçakçılığına göz yumduğunu ve Amerika'nın da PKK'lı teröristlere yardım ettiğini gösteriyor.

Habere göre bir ABD ordu raporu, Türkiye'yi sınırlarını kontrol altında tutamamakla suçluyor. Raporda Türkiye'de yaşayan Irak vatandaşlarının El Kaide'ye bomba malzemesi, silah ve mühimmat tedarik ettiği ifade ediliyor.

El Hayat'a konuşan bir Wikileaks yöneticisi ise kurumun Türkiye'nin Irak Savaşı'ndaki rolü ve AB üyeliğiyle ilgili belgelerin çevirisi için Türk gönüllülere ihtiyaç duyduğunu söyledi.

ABD 1979'DA PKK'YA YARDIM ETTİ

Haberde bahsi geçen diğer belgelerin ise Amerikalıların ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 1979 yılında terörist örgüt olarak tanınan PKK'ya yardım ettiğini ortaya koyduğu ifade ediliyor.

ABD askeri belgelerinde PKK "özgürlük savaşçıları ve Türk vatandaşları" olarak nitelendirilirken, ABD'nin Irak'taki tutuklu PKK üyelerini serbest bıraktığı ifade ediliyor. Belgeler ayrıca Irak'ta bulunan ABD güçlerinin, PKK'ya silah verdiğine ve örgütün Türkiye'deki saldırılarını göz ardı ettiğine işaret ediyor.

Bu hafta sonu yayınlanması beklenen belgelerle ilgili olarak Wikileaks'in resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, paketin "Irak Savaşı Günlükleri'nden yedi kat büyük olduğu" ve "Pentagon'un bir kez daha sorumlu tutulacağı korkusuyla nefes nefese kaldığı" belirtildi.

Belgelerin açıklanma tarihi konusunda net bir yorum yapılmasa da Wikileaks'e sızmış diplomatik görüşmelerin siteye yüklenebileceğini öngören Obama yönetimi, yabancı hükümetleri yaşanabilecek durumla ilgili olarak uyarmaya başladı.