Büyük destek

Cumhurbaşkanı Gül, görev süresi içinde son kez Meclis'e hitap etti ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı demokratikleşme paketine tam destek verdi. Gül, son yıllarda atılan adımlar için "Sessiz devrim" dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ekim 2013 Güncelleme 02 Ekim 2013, 01:17
Büyük destek

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görev süresi Ağustos ayında dolacağı için son kez TBMM'nin yeni yasama yılının açılışında milletvekillerine hitap etti:

* Demokrasi statik bir sistem değil, yaşayan, gelişen ve değişime ayak uyduran bir yönetim biçimidir. Son yıllarda demokratik standartlarımızı yükseltmek amacıyla "sessiz devrim" olarak pek çok köklü reform hayata geçirilmiştir.

* Doğu'da da Batı'da da takdirle karşılanan bu reform ruhunu devam ettirmemizde büyük fayda vardır. Sayın Başbakan'ın açıkladığı ve ülkemizin önemli sorunlarına çözüm getireceğine inandığım adımları da memnuniyetle karşıladım. Bu süreç sürmeli.

* Seçimlerin belirleyiciliğine, sandığın erdemine yürekten inandım. Demokrasinin hoşgörü, tahammül, sabır, azim ve fedakârlık gerektirdiğinin hep bilincinde oldum.

6 VATANDAŞIMIZ CAN VERDİ
* 2 Yıldan az sürede ülkemizde 3 önemli seçim var. Seçimlerin çıkaracağı milli iradeye, her zaman olduğu gibi herkes saygı duyacak, seçimi kazananlar tüm milletimizi temsil edecektir.

* Demokrasiye yönelik tehlikeler konusunda hep birlikte uyanık olalım.

* Gezi Parkı'nda çevre duyarlılığı sergileyen gençlerin barışçı eylemlerini bir tezahürü olarak gördüm. Vandalizm sergileyerek barışçı gösterileri istismar etme teşebbüsünde bulunuldu. Biri polis 6 vatandaşımız hayatını kaybetti.

* Yasama, yürütme ve yargının etkin ve verimli çalışması; ciddi, yapıcı, güçlü bir muhalefetin varlığı; özgür, eleştiren, bağımsız bir medya; ülkelerin demokratik gelişimi açısından çok önemlidir. Anayasa ve yasalarla teminat altına alınmış özgürlüklerini kullanma iradesine sahip medyanın varlığı, demokrasimize güç katar.

* Gül, BDP ve PKK'nın "Şu olmazsa çözüm süreci tehlikeye girer" şeklindeki sözleri için ise, "Bu elbette bir pazarlık süreci olamaz. Demokratik sahiplenme ve ilerleme, tehditlerle, şiddetle sağlanamaz" yanıtını verdi.

ZİRVEDE BİRLİK FOTOĞRAFI
TBMM'nin yeni yasama yılının başlaması dolayısıyla verilen resepsiyona devletin zirvesinin "birlik" görüntüsü damgasını vurdu. Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek ve Başbakan Erdoğan eşleriyle birlikte resepsiyona geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Bahçeli, Genelkurmay Başkanı Özel ve kuvvet komutanlarının da katıldığı resepsiyonun en çarpıcı diyaloğu ise Başbakan Erdoğan ile BDP'li milletvekilleri arasında yaşandı.

BARDAĞI DOLU GÖRMELİYİZ
BDP'li Kaplan ve Sakık, paketi gündeme getirince Erdoğan, "En orta yolu bulan açıklamayı, boş tarafı değil dolu tarafı görmeliyiz" yanıtını verdi. Çiçek, gazetecilerin "başörtülü vekil olabilir mi" sorusuna "Mevzuatta bir engel yok" dedi. Özel ise Sivas'ta düşen uçağa ilişkin soruya "Çok biyonik bir ordumuz var. Pilotlarımıza güveniyorum, her dakika her saat semalarımızda 25-30 savaş uçağımız uçuyor. Gerekli tahkikat başlatıldı" yanıtını verdi.

MECLİS'TE NEŞELİ RESEPSİYON
Cumhurbaşkanı Gül, eşi Hayrünnisa Gül, Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, gazetecileri el sallayarak selamladı. Devletin zirvesindeki bu renkli kare muhabirlerin objektifine böyle yansıdı.

* Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Gül eşi Hayrünnisa Gül, resepsiyon boyunca birbirlerinden hiç ayrılmadı. Son derece keyifli olan ikili, bol bol sohbet etti.

HÜSNİYE ORAL