Zeytin dalı

Biber gazına boğulan Gezi eylemi, Ankara'yı hareketlendirdi. Diyalog zinciri başladı. Cumhurbaşkanı ile görüşen Başbakan Vekili Arınç, sağduyu mesajları verdi ve ekledi: Çevre duyarlılığıyla hareket edilen o ilk olayda şiddet gören herkesten özür dilerim

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Haziran 2013 Güncelleme 05 Haziran 2013, 03:52
Zeytin dalı

İÇİNDEKİLER

Taksim Gezi Parkı'ndaki ağaçların kesilmesini istemeyen çevreciler direndi. Polis, göstericilere biber gazı sıkınca olaylar çığ gibi büyüdü. Devreye giren kirli eller ise eylemi amacından saptırmaya çalıştı. Olayların ardından Ankara'da dün sağduyu trafiği yaşandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, hem Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hem de BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ile görüştü. Arınç, çıkışta basın toplantısı düzenledi. Sözlerine "Başbakan vekiliyim" diye başlayan Arınç, sağduyu çağrısı yaptı:

'DEMOKRATİK TEPKİLERE AÇIĞIZ'

EMPATİ KURDUK:
Yaşam tarzlarımız nedeniyle baskılar yaşamış bir kadro olarak empati kurduk. Ortak paydada buluşmayı tercih ettik. Demokratik çerçevede ifade edilen tüm tepkilere açığız. Toplumla inatlaşacak bir anlayışta değiliz.

MEŞRU GÖSTEREMEYİZ:
Yanlış yapabiliriz, yapmış olabiliriz. Bize düşen görev, ülkemizi en iyi şekilde yönetmek. Bugün geldiğimiz noktayı meşru göstermek mümkün değil. Bu çevre duyarlılığı olmaktan çıkıp, 'Polis var mı' diye ambulansın yakıldığı durumlara geldi. Hiçbir insanın bu vahşeti onaylayacağını düşünmüyorum.

DERS ÇIKARDIK:
Yaşadığımız olaylardan ders çıkardığımızı söyleyebilirim. Eksiğimizi gördük. Haklı eylemlere polisin gazla müdahalesi olayları çığırından çıkardı. O ilk olayda çevre duyarlılığı ile hareket edenlere karşı yapılan aşırı şiddet gösterisi yanlış ve haksız. Onlardan özür diliyorum. Ama sokaklarda tahribat yapanlara bir özür borcumuz yok.



207 SİVİL ARAÇ YAKILMIŞTIR

207 TANE SİVİL ARAÇ YAKILDI
:
Olaylarda 110 polis aracı tahrip edilmiştir, 207 sivil araç yakılmıştır. Polislere kendilerine meşru müdafaa olmadıkça gaz kullanmamaları talimatı verilmiştir.

GÖZALTINA ALINANLAR:
Gözaltında çok fazla sayıda insan yok. Alınanlar bir saat sonra serbest bırakılıyor. Çok az sayıda kişinin içeride tutulduğunu biliyorum.

ARAP BAHARI'NA BENZETİLEMEZ:
Dış basın, olayları Arap baharına benzetme gayretleri içinde. Onların maksatları farklı olabilir. Türkiye'nin dış itibarını azaltmaya yönelik çaba içinde olabilirler.

SOSYAL MEDYAYA İTİBAR ETMEYİN:
Sosyal medya bazı merkezlerden yönetiliyor. Asparagas haberler veriliyor, itimat etmeyin.

11 İLLEGAL ÖRGÜT:
11 tane örgüt var. Yaralılardan bir kısmının örgüt mensubu olduğu söyleniyor. Onlar şiddetten elini çektiği zaman bu iş bir saatte bitecek bir iştir.

REFERANDUM OLABİLİR:
Taksim Projesi kapsamında Gezi Parkı ve Topçu Kışlası için farklı düşünceler var. Bunları tüm taraflarla müzakere edeceğiz. Belediyenin referandum yapmasını bile desteklerim.

BAŞBAKAN'DAN ONAY ALDI
Bülent Arınç, dün sabah önce Fas'ta bulunan Başbakan Tayyip Erdogan'ı arayarak, eylemlerle ilgili görüş alışverişinde bulundu. Daha sonra Gül'ün daveti üzerine Köşk'e gitti. Arınç, 45 dakika süren görüşmenin ardından tekrar Başbakan'ı arayarak, kamuoyuna verilecek mesaj konusunda onayını aldı.



ŞÖLENE DÖNÜŞMELİ
Gezi olaylarında ön plana çıkan BDP'li Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Vekili Bülent Arınç ile görüştükten sonra Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne çıktı. Abdullah Gül ile 1 saat süren görüşmenin ardından basın açıklaması yaptı. Önder, "Demokratik süreçler çalışmaya başladı. Direnişçileri kutluyorum. Herkesin kendine dersler çıkaracağı büyüklükte bir olay olmuştur. Bundan sonrası şölene dönüşmelidir. Direnişe başka amaçlarla gölge düşmemeli" dedi. Önder, Vali Avni Mutlu hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını da belirtti.