'Ajan diplomat' krizi

Bulgaristan'da komünizm dönemindeki ajan diplomatların listesi yayımlandı. Şu an görevli olan 462 diplomattan 191'i eski ajan çıktı. Listede, Ankara Büyükelçisi Tuleçki de var!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Aralık 2010 Güncelleme 16 Aralık 2010, 00:00
’Ajan diplomat’ krizi

İÇİNDEKİLER

Komşularımız son günlerde hayli hareketli günler yaşıyor... İran ve Irak patlamalarla sarsılırken Yunanistan ekonomik kriz ve grevlerle boğuşuyor...En sakin görünen Bulgaristan'da ise dün açıklanan "ajan diplomatlar" listesi, siyasi gündeme bomba gibi düştü. Bulgaristan'da 1989 yılında çöken komünizm rejiminin kurduğu Devlet Güvenlik Teşkilatı (DS) olarak bilinen siyasi polis için ajanlık yapan bürokratları araştıran komisyon, "komünist ajan diplomatların" listesini yayımladı.

AJANLAR HER YERDE
Komisyonun geçmişini araştırdığı 462 diplomattan 191'inin, komünizm döneminde ajanlık yaptığı ortaya çıktı. Komisyonun internet sitesinde yayımlanan listede Bulgaristan'ın Ankara Büyükelçisi Krasimir Nikollv Tuleçki de bulunuyor. Olayın ortaya çıkması üzerine Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, eski komünist dönemin ajanı olan büyükelçilerin tümünün geri çekileceğini belirtti. Borisov, "Ajanlar her yerde. Eski komünist rejiminin bize verdiği ağır zararların büyüklüğü gözler önüne çıktı" dedi. Yaklaşık 40 büyükelçi ve maslahatgüzarın ajan olduğunu öğrenen Dışişleri Bakanı Nikolay Mladenov da, Twitter ve Facebook'ta yaptığı ilk yorumunda, "Şoktayım. Söyleyecek söz bulamıyorum. Bu kişilerin durumu gözden geçirilecek" diye yazdı.

İŞTE LİSTEDEKİ BÜYÜKELÇİLER
Andrey Trınski (Bosna-Hersek),
Andrey Karaslavov (Yunanistan),
Atanas Mladenov (İtalya),
Bobi Bobev (Kosova),
Valentin Radomirski (Romanya),
Georgi Peyçinov (Çin),
Zlatin Trıpkov (Hollanda),
İvan Gaytanciev (Mısır),
İvan Petkov (Vietnam),
İvan İvanov (Portekiz),
İvan Hristov (İspanya),
İvo Petrov (Almanya),
Ventzislav İvanov (Venezuela),
İlko Şivaçev (Kuveyt),
Teodor Rusinov (Arnavutluk),
Todor Staykov (Ermenistan),
Nikola Kaludov (Vatikan),
Lübomir Küçükov (İngiltere)