Sorular yayınlansın

Üniversiteye giriş için Yükseköğretim Kurumları Sınavı henüz uygulanmadan kısa sürede yapılan değişikliklerle tarihe damgasını vurdu. Uzmanlar, örnek soruların bir an önce yayınlanması gerektiğini açıkladı. Ayrıca 4 yıllık müfredatın 13 soruya sıkıştırmanın imkansıza yakın olduğuna dikkat çektiler

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Kasım 2017 Güncelleme 15 Kasım 2017, 05:08
Sorular yayınlansın

İÇİNDEKİLER

Üniversiteye girişte milyonlarca öğrenci ve veliyi ilgilendiren Yükseköğretim Kurumları Sınavı henüz uygulanmadan kısa sürede yapılan değişikliklerle tarihe damgasını vurdu. Hem öğretmenler hem de öğrenciler ikinci sınavda soru sayısının artırılmasının şart olduğu konusunda hemfikir. TAKVİM, YKS'ye ilişkin eğitim uzmanları, öğretmen ve öğrencilerin görüşlerini hazırladı.

SETA Eğitim Uzmanı Müberra Emin: Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na ilişkin YÖK'ün sınavın gününde ve içeriğinde yaptığı revizyonlar son derece isabetli olmuştur. Sınavların farklı günlerde yapılacak olması, öğrenciler üzerinde sınav yorgunluğu ve baskısını da azaltmış olacaktır. SETA Vakfı olarak TYT'deki soru sayısının azlığı, sınavın kapsam ve içeriği noktasında revizyon ihtiyacı olduğunu daha önce vurgulamıştık. Yapılan değişiklik ile birlikte TYT'ye sosyal bilimler ve fen bilimler alanlarının da dahil edilmesi sınavın kapsamı ve ölçücülüğü adına olumludur. Bilhassa Sözel ağırlıklı öğrencilerin bu konudaki büyük kaygıları giderilmiş oldu. Ancak öğrenciler yine ilk oturumdaki sınav sonucu açıklanmadan ikinci oturuma girmiş olacaklar. Bu durumda barajı geçemeyen öğrencilerin bu sonucu bilmeden ikinci oturuma boşuna girecekleri gerçeğinde bir değişikliğe gidilmemiştir. Ayrıca sınavın esas belirleyici kısmı olan ikinci oturumdaki sınavların soru sayılarının da artırılması yönünde bir değişikliğe gidilmesi sınavın ölçücülüğü hususunu daha da sağlıklı kılacaktır.

ÖZDER Başkanı Ahmet Akça: YÖK'ün üniversiteye girişte yeni getirdiği YKS'nin son düzenlemelerle beraber olumlu bir noktaya geldiği kanısındayım. Birinci oturumda temel derslerin tamamından soru sorulması ve sınavın tek gün yerini 2 günde tamamlanması gayet isabetli düzenlemeler oldu. Birinci oturum TYT'nin soru sayısının artması da sınavın ölçücülüğü açısından yerinde bir iyileştirme. Tabi sınava hazırlanan öğrencilerin biraz kafaları karıştı motivasyonu dağıldı. Durumun hızlıca toparlanması için her şeyin acilen netleştirilmesi önemli. Bunun için duyurulan örnek sınavın hemen yayınlanması çok işe yarayacaktır. Tabi sorular seçilirken öğrencilerin mevcut hazır bulunuşluğu dikkate alınmalı.

ÖNDER Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Cihad Demirli: Yeni üniversiteye geçiş sistemi öncekine kıyasla yalınlaşma açısından olumlu değerlendirilebilecek bir yeniliktir. Uygulama biçimini şekillendirecek çalışmalar titizlikle yürütülmelidir. Elbette burada önemli olan bir konu var ki o da üniversiteye geçiş sürecini diğer alt eğitim kademelerinden bağımsız ve ayrı görülmemesi gerektiğidir. Yeni uygulamanın arzu edilen sonuçlara erişmesi için alt kademelerde destekleyici çalışmaların da ivedi gerçekleştirilmesi gereklidir.

Eğitim-Bir-Sen Başkanvekili Latif Selvi: YÖK'ün YKS'de kamuoyunun talepleri doğrultusunda değişiklik yapması olası büyük sıkıntıları önledi. TYT'ye sosyal bilim, din kültürü ve fen bilimleri derslerinin eklenmesi ikinci sınavda sözelcilerin dezavantajını kapattı. Sınavın tek günden 2 güne çıkarılması ÖSYM'nin sınavı güvenli yapabilmesini sağladı. Ölçmenin sağılıklı olması için ikinci sınavda soru sayısında artış önermiştik ancak gerçekleşmedi.

KAÇ PUAN TÜRÜ VAR?
Eskiden 16 puan türü varken yeni sistemde dil puanı hariç 3 puan türü olacak. Adaylar, sayısal puan: (matematik- fen), sözel puan: (Türk Dili ve Edebiyatı-sosyal bilimler 1 ve sosyal bilimler 2), eşit ağırlık puan: (Türkçe- Sosyal bilimler 1 ve matematik)

OKUYAN MI TEST ÇÖZEN Mİ BAŞARILI OLACAK?
Öğrencilerin ezberci, test odaklı eğitim sisteminden çıkarmak için yenilenen yeni üniversite sınav sisteminde çok test çözen eskisi gibi başarılı olamayacak. Yeni sınavda Türkçe ve matematik ağırlığı daha çok okuduğunu anlama, analiz, sentez, muhakeme gücü gibi daha çok kitap okuyan öğrencileri öne çıkartacak.

200 PUAN DİĞERLERİNE HAKSIZLIK MI?
Adayların sınava girenler içindeki başarı sırası referans alınarak, aldıkları puan takip eden yıldaki bu başarı sıralamasının karşılığına gelen puana dönüştürülecek. Bu şekilde farklı yıllarda sınava girenler için hakkı kaybının önüne geçilecek.

PUANLAR NASIL HESAPLANACAK?
Eski sistemde olduğu gibi yeni sistemde de puanlar 100-500 puan aralığında hesaplanacak. Adayların aldıkları puanlara Ortaöğretim Başarı Puanı geçen yıl olduğu gibi aynı yöntemle eklenecek.

DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ'NDEN MUAF OLANLAR NE YAPACAK?
Eski sistem devam edecek.

ÖZEL YETENEK SINAVI DEĞİŞTİ Mİ?
Hayır.

15 DAKİKA KURALI KALDIRILDI MI?
Evet.

YKS ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?
ÖSYM Başkanının açıklamasına göre YKS için toplamda 120 TL ücret alınacak.

TEK SINAV ÜCRETİ VAR MI?
İlk sınav için 60 TL ödenecek

SAFURE CANTÜRK