Doğmamış bebeğe tazminat

Yargıtay, eşi kazada ölen kadının hem kendisine, hem de karnındaki bebeğine tazminat ödenmesine hükmetti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Ocak 2014 Güncelleme 05 Ocak 2014, 00:00
Doğmamış bebeğe tazminat

İÇİNDEKİLER

Samsun'un Bafra ilçesinde eşi trafik kazasında ölen kadın, kocasının ölümünde kusuru bulunduğu gerekçesiyle araç sürücüsü ve sahibi hakkında tazminat davası açtı. Davacı kadın, ölen eşinden ikinci çocuğuna hamile olduğunu belirterek, doğacak çocuğu için de tazminat istedi.

ÖNCE RET!
Bafra 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki yargılama sırasında kadın, ikinci bebeğini dünyaya getirdi. Mahkeme, kadına ölen eşinden destek tazminatı ödenmesine karer verirken, yeni doğan bebek yönünden tazminat istemini reddetti. Kararın temyiz edilmesi üzerine, dosya Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ne geldi. Daire, yerel mahkemenin kararını bozdu.

OLAĞAN AKIŞA AYKIRI
Kararda, Türk Medeni Kanunu'nun 28. maddesinde "Kişilik, çocuğun sağ olarak tamamıyla doğduğu anda başlar ve ölümle sona erer. Çocuk hak ehliyetini, sağ doğmak koşuluyla ana rahmine düştüğü andan başlayarak elde eder" hükmüne yer verildi. Ve şöyle denildi: Bebeğin, babasını hiç görememekten dolayı manevi acı ve üzüntü duymamasının hayatın olağan akışına aykırı olduğu düşünülerek bir miktar manevi tazminata karar verilmesi gerekirken, mahkemece yanılgılı değerlendirmeyle bu davacı yönünden manevi tazminat isteminin reddedilmesi doğru değildir. Bebek, tazminatı hak eder...