Tutanak maratonu

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun son haftalarda yaptığı anayasa tutanakları Başbakan'a sunuldu. Erdoğan, tutanakları inceliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Eylül 2013 Güncelleme 02 Eylül 2013, 00:05
Tutanak maratonu

İÇİNDEKİLER

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun son haftalarda yaptığı tutanaklar Başbakan Tayyip Erdoğan'a da sunuldu. Erdoğan'ın bunu incelediği bildirildi. Başbakan Erdoğan'ın, CHP'lilerin kendi aralarında tartışıp görüş ayrılığına düştüğü görüşmeleri merak ettiği öğrenildi.

KART VE TÜRMEN İTİRAZ ETTİ
Erdoğan, Uzlaşma Komisyonu, HSYK'nın Hakimler ve Savcılar olmak üzere ikiye ayrılması, üyelerinin Meclis tarafından seçilmesi konularında tam mutabakata vardı. Komisyon bazı maddelerde hızla uzlaşma sağlayıp tam mutabakat olan madde sayısını 60'a çıkardı. Son 15 gün içinde ise farklı bir tablo ortaya çıktı. CHP'li komisyon üyesi Süheyl Batum HSYK, Yargıtay, Danıştay gibi yüksek mahkemelere Meclis'in üye seçmesine ilişkin hükümlere karşı çıkınca bazı maddelerde sağlanan uzlaşma bozulmuş oldu. Batum'un bu itirazlarına sadece diğer partiler değil CHP'nin diğer komisyon üyeleri Atilla Kart ve Rıza Türmen de itiraz etti.

'SÖZCÜ BENİM, BEN BEĞENDİM'
Batum, "CHP hiçbir zaman HSYK'ya Meclis'in üye seçmesini kabul etmez" deyince Kart, "CHP'nin sözcüsü benim. Ben bu düzenlemeleri beğendim" yanıtını verdi. Batum ise "CHP'nin sözcüsü yok, herkes kendi fikrini söyler" dedi.

CHP'DE GÖRÜŞ AYRILIĞI
Kart ve Türmen'in katıldığı toplantılarda anayasa değişikliklerinin referandumsuz kabulü için gereken 367 sayısı 330'a indirildi. Batum buna itiraz edince maddedeki uzlaşma bozuldu.

Zübeyde YALÇIN