Evcil'ik oyunu bitti

Çakıcı'nın kasası olduğu öne sürülen Erol Evcil ile işadamı Hüseyin Kayapalı'nın yargılandığı 'kara para' davası sonuçlandı. İkili, 15'er yıl hapis ve 1 milyon 275 bin'er lira ceza aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Haziran 2012 Güncelleme 22 Haziran 2012, 01:31
Evcil’ik oyunu bitti

İÇİNDEKİLER

Türkiye onu tefeci Nesim Malki'nin azmettiricisi olarak tanıdı. Ama Erol Evcil isminin altında hep ilginç kimlikler ve ilişkiler vardı. İşte Evcil'in bu ilişkileri, onu önce hapisle sonra kaybedişle tanıştırdı. Evcil ve işadamı Hüseyin Kayapalı, resmen bitti. Alaattin Çakıcı'nın kasası olan Evcil ile Nilüfer Turizm'in sahibi işadamı Hüseyin Kayapalı hakkında, "kara para aklamak" suçundan 6 yıl önce dava açıldı. İddiaya göre Evcil ve Kayapalı, Sivas Demir Çelik Fabrikası, Kayapalı Nilüfer Turizm ile Bursa Kayapalı Nilüfer Turizm şirketinin de aralarında bulunduğu 18 şirketi kendilerine bağladı. Bununla da kalmayan Evcil ve Kayapalı, bu şirketler üzerinden kara para akladı.

52 MİLYON TL'YE EL KONULDU
İşte 6 yıldır süren ve 218 kişinin yargılandığı dava dün sonuçlandı. İstanbul 12 Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Evcil ve Kayapalı'ya rekor ceza yağdı. Evcil ve Kayapalı, "suç örgütü kurmak", "dolandırcılık" ve "kara para aklamak" suçlarından 15'er yıl hapis ve 1 milyon 275 bin'er TL para cezasına çarptırıldı. Evcil ve Kayapalı'nın birinci derecede akrabalarının mal varlığı da elden gitti. Sivas Demir Çelik Fabrikası ve Nilüfer Turizm'in 52 milyon 872 bin lirası ile 6 milyon 390 bin dolarına el konuldu. Yine 73 sanık hakkında, 'kara para aklamak' suçundan 6 yıl 8'er ay hapis ve 1 milyon 250 bin lira para cezası verildi.

BÖYLE BİR KARAR GÖRMEDİM
Emekli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Azmi Ulu, rekor cezayı değerlendirdi. Ulu, şunları söyledi: "Meslek hayatımda, 15 sene boyunca mahkeme başkanlığı yaptım. Ancak böyle bir karar ne duydum ne gördüm. Bu çok yüksek bir ceza. Böyle bir şey olabilir mi? Birinci dereceden akrabalarının mallarına el konulması ne demek? Neden alt sınırın üstüne çıkılmış anlamadım."

KiM BU EROL EVCiL!
Erol Evcil'in adı ilk kez 1986 yılında kamuoyuna yansıdı. Evcil, Eşrofolu Turizm şirketiyle iş hayatına atıldı. Bu sırada sahte pasaport alarak askerlikten kurtulmak için hile yaptığı gerekçesiyle uzun süre arandı. Şirketi için aldığı krediler ise başına iş açtı. Çeteden mahkum olan Alaattin Çakıcı'nın kasası olarak bilinen Evcil'in adı bu kez bir cinayete karıştı. Erol Evcil, tefeci Nesim Malki'yi öldürmekle suçlandı. Bu sırada kaçtı. Ancak Bursa'da bir villada yakalandı. Evcil, Bursa Emniyeti'nde verdiği ifadede, Malki cinayetini azmettirdiğini itiraf etti.

VELİ SARIBOĞA