50 yıllık vuslat

1960'larda ayrıldıkları Başkale'ye yeniden giden Yahudiler, vatan hasreti giderdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Mayıs 2011 Güncelleme 15 Mayıs 2011, 02:53
50 yıllık vuslat

İÇİNDEKİLER

Türkiye yine bir hoşgörüye sahne oldu. Bu kez bulunmaz hoşgörünün misafirleri, Museviler oldu. Birinci Dünya Savaşı öncesi yaşanan Yahudi göçünün ardından Van Başkale'ye yerleştirilen ve 1960'lı yıllarda ilçeden ayrılan Museviler'in çocukları, 50 yıl sonra ilçeye yeniden geldi.

VUR DAVULCU
46 kişiden oluşan grup, ilçe merkezinde Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarıhan ve vatandaşlar tarafından davul ve zurnalarla karşılandı. Yahudiler'e, çarşı merkezinden Belediye Kültür Merkezi'ne kadar kalabalık bir grup eşlik etti. Araçlarından inen ve vatandaşlarla halay çeken Museviler'den bazıları, yıllardır duydukları özlemi toprağı öperek gidermeye çalıştı. Museviler için daha sonra Belediye Kültür Merkezinde program düzenlendi. Burada Museviler adına konuşan Bahattin Güner, Başkale'de büyük bir coşku ile karşılanmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Siz Başkaleliler insanlığa önem veren bir toplumsunuz. Bizi ziyadesiyle mahcup ettiniz. Hepinize teşekkür ediyoruz" dedi.

SEVGİ SELİ...
Musevi mezarlığını ziyaret edip dua eden Yahudiler, 1960'larda yaşadıkları Kale Mahallesi'ne giderek dedelerinden kalma evleri gezdi. Gittikleri her yerde sevgiyle karşılanan Yahudiler, ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıktaki Güroluk Köyü'nde bulunan Şeyh İsmail Kutbeddin'in türbesinde dua ettikten
sonra ilçeden ayrıldı.