Patronların gözü 50 milyarlık pastada

Gelecek yıl 50 milyar lirayı aşması beklenen e-ticaret pazarı iş, sanat ve spor dünyasının gözünden kaçmadı. Patronlar ile ünlüler, sanal alışveriş sitesi açma yarışına girdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Eylül 2012 Güncelleme 19 Eylül 2012, 00:00
Patronların gözü 50 milyarlık pastada

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de e-ticaret pazarı baş döndürücü bir hızla büyüyor. Bu yıl 33 milyar liraya koşan e-ticaret hacminin, 2013'te ise 50 milyar liranın üzerine çıkacağı düşünülüyor. Bu büyük pasta, iş, sanat ve spor dünyasını da cezbetti. Perakende sektöründeki markalar bir yana, farklı alanlarda faaliyetleri olan pek çok işadamı ile sanat ve futbol dünyasından çok sayıda isim de sanal alışveriş yatırımının cazibesine kapıldı. Dev pastadan pay almak isteyenlerin sanal alışveriş sitesi açma yarışı hız kazandı. Bu alanda yatırım yapan ünlüler arasına her gün yenileri katılıyor. İş dünyası dışında Ebru Şallı'dan Arda Turan'a kadar birçok isim e-ticarete atıldı. Ajda Pekkan ve Cem Yılmaz'ın eşi Ahu Yağtu da sırada.

HEDEF GENÇ NÜFUS
Sanal alışveriş sitelerinin maliyetleri mağazalara göre daha düşük kalıyor. Bu nedenle de, hesaplı fiyattan satış imkanı bulunuyor. Ayrıca kolay alışveriş fırsatı da sunuluyor. Ucuz ve rahat alışveriş yapmak isteyenlerin talebi, sanal alışveriş sitelerinin cirolarını çığ gibi büyütüyor. Özellikle genç nüfus ve yoğun iş temposuyla çalışanlar, sanal alışveriş sitelerinin en büyük müşteri kitlesi haline gelmiş durumda.

SAFFET ULUSOY TAKI SATIYOR
İspanya
'da top koşturan futbolcu Arda Turan ile işadamı Haluk Ulusoy'un oğlu Saffet Ulusoy'un aralarında bulunduğu 12 ortak geçtiğimiz Şubat ayında Lidyana.com'u kurdu. İlk ay 100 bin lira ciroya ulaşan bu aksesuar ve takı alışveriş sitesi, Haziran ayında Rus arama motoru Yandex'in yatırımcısı Ru-Net'i ortak aldı. Sitenin aylık cirosunun 1 milyon liraya dayandığı ifade ediliyor.

17 MARKA BİR ARAYA GELDİ
17 perakende markasının bir araya gelerek kurduğu e-ticaret sitesi Bir Varmış Bir Yokmuş (1V1Y), Ekim 2011'de faaliyete geçti. Kiğılı, Hotiç, Desa, Göz Grup, Asports, Vitrin Grup, İpekyol, Koton, Diesel, Perabayt, Saat&Saat, Tekin Acar, Derimod, Zeki Triko, Ommedya, Inveon, Dilasima Group'un ortaklığındaki 1V1Y.com'un 2012 hedefi 80 milyon lira ciroya ulaşmak.

E-TİCARETİN ÖNCÜ İSİMLERİNDE
Orka Group'
un sahibi Süleyman Orakçıoğlu, perakende sektöründe internetten satışların öncüleri arasında yer alıyor. 'Modaelinizde.com' ile e-ticaret yapan Orakçıoğlu, satışlar artınca bir teknoloji firması kurup e-ticareti grup bünyesinin dışına taşıdı. Modaelinizde.com, 2014 yılında 15 milyon lira ciro hedefliyor.

SANAL AVM KURDU
İstanbul'daki Les Ottomans Otel'in sahibi Ahu Aysal, sektöre son giriş yapan isimlerden. Aralarında Eren Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Eren ile Viko Yönetim ve İcra Kurulu Üyesi Selim Dağbaşı'nın da bulunduğu ortaklarıyla bu yaz sanal alışveriş merkezi www. avmmall.com'u kurdu. Sitenin sanal tasarımını ise ünlü mimar Murat Tabanlıoğlu yaptı. Site, tekstilden mücevherata, beyaz eşyadan elektroniğe kadar bir AVM'de bulunan tüm mağazalardan günün her saatinde alışveriş imkanı sunuyor.

SÜPERSTAR İMZASI
Ünlü sanatçı Ajda Pekkan, kısa bir süre önce eticaret sitesi açacağını duyurdu. Site ajdamoda.com adresinde faaliyet gösterecek.