Şirket avı

Türk işadamları, ekonomik kriz yaşayan İtalya ve Yunanistan'daki şirketleri yakın takibe aldı. Rotayı özellikle İtalya'ya çeviren işadamlarımız fiyatı uygun şirket bakıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Eylül 2011 Güncelleme 25 Eylül 2011, 00:00
Şirket avı

İÇİNDEKİLER

Son zamanlarda yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle zor duruma düşen İtalya ve Yunanistan'daki patronlardan bazıları şirketlerini birbiri ardına kapatır veya satarken; Türk işadamları özellikle İtalya'da 'kelepir şirket' takibine başladı. Bazı iş çevreleri duruma temkinli yaklaşsa da, bazıları hem ürün gamını tamamlamak hem de Avrupa pazarına girmek için fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyor. İşte iş dünyasından bazı görüşler:

DERİCİLER İÇİN TARİHİ FIRSAT
Mehmet Ali Dinç (Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği Başkanı): Deride en büyük rakibimiz İtalya.
İtalyan deri firmaları sıkıntı içinde. İtalya'daki dericiler işbirliği yapmak istiyor. Önümüzdeki süreçte bu işbirliklerinin şirket evlilikleri veya şirket satın almalarına dönüşeceğini bekliyoruz. İtalya'da yaşanan sıkıntı bizim için tarihi fırsat.

BİR ÇOK ÜLKE ETKİLENDİ
Ömer Cihad Vardan (MÜSİAD Başkanı): Dünya ekonomisinde yaşanan durum sadece Yunanistan ve İtalya'yı değil, diğer birçok ülkeyi de etkiledi. Biz 5-6 yıldır, Türkiye'nin batısındaki ülkelerde, özellikle Almanya'da jenerasyon değişiminden dolayı firmaların el değiştireceğini söylüyoruz. Bu durum da Türkiye gibi gelişen ekonomiler için markaların ve tecrübelerin alınmasında fırsat oluşturacak. Dünya ekonomisinde yaşanan gelişmeler, bizim bu düşüncemize vesile olan sonuçları hızlandırdı.
Şirket alacaklar detaylı çalışma yapsın."

SATIŞA ÇIKARDILAR
Rızanur Meral (TUSKON Başkanı): İtalya ve Yunanistan'da şirketler ciddi değer kayıplarına uğradı. 2 ülkede de ekonomik daralma nedeniyle zorda kalan şirketler var ve bir kısmı satışa çıkmış durumda. 2008'de yaşanan küresel krizden bu yana özellikle İtalya'da birçok moda devi iyi fiyatlara el değiştirdi.
Özellikle Çin merkezli şirketlerin bunları aldıklarını müşahede ettik. Danışmanlık şirketlerinin Türk şirketleri ile de temas kurduğunu biliyoruz.

AVRUPA'YA AÇILMAK LAZIM
Adnan Dalgakıran (Orta Anadolu Makine ve Teknik Aksamları İhracatçıları Birliği Başkanı): Firmamız İtalya'da şirket alımı için görüşme yapıyor. KOBİ ölçeğinde kompresör üretimi yapan bir firmayı almak istiyoruz. Şirket alımı konusunda İtalya'da önemli fırsatlar var. Yunanistan'da ise uygun yatırım ortamı yok. Firmalara Avrupa'ya açılmalarını tavsiye ediyorum. Avrupa'da alınabilecek binlerce şirket bulunuyor."