En 'hava'lı iş

Kapadokya'daki balonların pilotları artık okulda yetişiyor. Başlangıç maaşı 2 bin euro olan pilotluk için bilgisayar mühendisleri bile başvuruyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Temmuz 2011 Güncelleme 17 Temmuz 2011, 01:06
En ’hava’lı iş

İÇİNDEKİLER

Türkiye'nin ve dünyanın önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'nın özelliklerinden birisi de balon turları. Dünyada çok az yerde yapılabilen balon uçuşları, Türkiye'de de sadece Kapadokya'da gerçekleştiriliyor. Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği balonları kullanmak kolay değil.
Bunun için özel eğitimler gerekiyor. Türkiye'de bugüne kadar bu pilotları yetiştirecek bir okul olmadığı için ya THK'dan uçuş eğitimi alanlar ya da yabancı pilotlar bölgede çalışıyordu. Bu yıl Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde açılan Türkiye'nin ilk balon pilotluğu okulu Kapadokya Kaya Balloons Uçuş Eğitim Okulu, mezun vermeye başladı. 3 ay süren eğitim sonunda diploma alan adaylar, bin 500-2 bin euro maaşla balonlarda çalışmaya başlayacak.

MEZUNLAR KAPIŞILDI
Pilot eğitmeni Volkan Ağbulut, okulun Türkiye'de bir ilk olduğunu ve Milli Eğitim Bakanlığı onayının bulunduğunu belirtti. Öğrencilere 95 saat teorik, 25 saat ise uygulamalı uçuş eğitimi verdiklerini anlatan Ağbulut, öğrencilerin daha diplomalarını almadan iş anlaşmaları imzaladıklarını, bu yüzden yoğun talep olduğunu söyledi. Ağbulut, "Maaşlar bin 500-2 bin eurodan başlıyor ama 6 ay ya da 1 yıl sonra artıyor.
Pilot eksikliğinden yabancıları çalıştıran firmalar şu anda mezunlarımızı kapışıyor. Bundan sonraki kurs dönemi bile doldu" dedi. Kurslara her meslekten adayın katıldığını, hatta bilgisayar mühendislerinin bile işini bırakıp bu mesleği tercih ettiğini ifade eden Ağbulut, bazı balon firmalarının da tüm masrafları üstlenerek okula kendi elemanlarını gönderdiklerini sözlerine ekledi.

2 SAATLİK GÖRSEL ŞÖLEN
*
Kapadokya'da balonla 1 saat standart, 1.5-2 saat özel uçuşlar yapılıyor.
* 3 kişiden 30 kişiye kadar kapasiteli balonlar var.
* Uçuşlar kişi başı 150 eurodan başlıyor.
* Özel uçuşların fiyatı bin euroya kadar çıkıyor.
* 12 ay boyunca her gün bölgede uçuş yapılıyor.
* Balonlarda bir pilot bulunuyor.
* Bin metre yüksekliğe çıkan balonlar vadilerin içine girebiliyor.
* Aynı anda en az 40, en çok 100 balon havalanabiliyor.


Burçin GÖKTAN