Üçkağıtçılığın ustası olmuşlar

Eşinin çalıştığı özel hastane yönetiminin bayram ve fazla mesai paralarını cebine attığını anlatan okurumuz, ekliyor: Acil serviste yaptıkları işlemlerle devleti de zarara uğratıyorlar.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Kasım 2010 Güncelleme 30 Kasım 2010, 09:45
Üçkağıtçılığın ustası olmuşlar

İÇİNDEKİLER

Bazı işverenler çıkarları uğruna pek çok usulsüzlük yapıyor. İhbar hattımızı arayarak eşinin çalıştığı Akdeniz Bölgesi'ndeki özel hastaneden şikayetçi olan okurumuzun anlattıkları da bunlara bir örnek. Okurumuz, yaşananları şöyle dile getiriyor:

TEHDİT EDİYORLAR
"Eşim özel bir hastanede çalışıyor. Bir kağıt imzalatmışlar, '300 lira bayram mesaisi alındı' diye. Aslında o parayı almadı. Fazla mesai yapıp 225 lira aldığına dair de imza almışlar. Bu parayı da almadı.
Sadece eşime değil tüm hastane personeline bu kağıdı imzalatmışlar. Müfettişler geliyor, bu kağıtları gösteriyorlar. Müfettişler de her şey yasal göründüğü için herhangi bir işlem yapmadan gidiyor. Devletimiz bizi koruyor. Ama hastane yönetimi üçkağıtçılığın ustası olmuş. Acile gelen hastalardan gerek olmadığı halde tomografisinden MR'ına kadar her şey isteniyor. Bu durumda hastane kazançlı çıkıyor ama devlet zarar ediyor. Acilden giriş yapan hastanın sinüzit filmini devlet ödemiyor. Geceleri sinüzit filmi çekiyorlar ama akciğer filmi olarak işaretleyip gösteriyorlar."

Asgari ücretle günde 12 saat çalışıyoruz
"Bir taşeron firmaya bağlı olarak çalışan temizlik elemanlarıyız. Günde 12 saat çalışıyoruz. Maaş ise asgari ücret. Ne zam var, ne de fazla mesai ücreti. Sadece bayram mesaisi ödüyorlar ama o da eksik veriliyor." İSTANBUL

Sigorta da maaş ödemesi de yok
"2009 yılının sonunda bir otelde işbaşı yaptım. İşe başlamadan önce bana 'Sigorta yapacağız' dediler. 10 ay çalıştım ama sigorta yapmadılar. Sigortayı bırak maaşımı bile vermediler. Ailem ve çocuklarım çok mağdur." ANTALYA

3 ayda 1 parasız izin yaptırıyorlar
"Ayakkabı üreten bir firmada asgari ücretin altında maaşla çalışıyoruz. 3 ayda 1, 15 gün-1 aylığına ücretsiz izne gönderiyorlar. Sigortamı işe başladığım ilk 6 ay yapmadılar. İşler yoğunlaştığında kaçak işçi de çalıştırıyorlar." İSTANBUL

BİZE BİLDİRİN
İşyerinizde haklarınız çalınıp, sigortanız yapılmıyorsa bize bildirin. İsminizi gizli tutabilirsiniz. Sorunlarınızı Çalışma Bakanlığı'na iletiyoruz.
Yetkililer el koyuyor...
e-mail: takvim@takvim.com.tr
Faks: 0 212 347 06 77
Telefon: 0 212 354 30 00 0 212 354 37 43