Samet Aybaba'dan TAKVİM'e özel açıklamalar: Bizim fedamızda gözyaşı&coşku vardı

Beşiktaş’ı ‘feda’ sezonunda çalıştıran Samet Aybaba, "Şu an kulüpler futbolculardan indirim istiyor ama 1 sene sonra her şey unutulacak ve eskisi gibi paralar saçılacak. Sorun bir sistemin olmayışı. Kulüpler 'feda' yapacaksa bu sözde olmamalı. Bizim 'feda'mızda gözyaşı, mücadele ve coşku vardı. Taraftar da takıma sahip çıktı. Kulüpler genç oyunculara güvenmeli. Bunun için de futbolu bilen yöneticilerin gelmesi şart" dedi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Nisan 2020 Güncelleme 16 Nisan 2020, 07:03
Samet Aybaba’dan TAKVİM’e özel açıklamalar: Bizim fedamızda gözyaşı&coşku vardı

İÇİNDEKİLER




Beşiktaş'ı
'feda' sezonunda çalıştıran Samet Aybaba, futbolculardan indirim bekleyen kulüplere TAKVİM aracılığıyla mesaj gönderdi; "Feda sözde değil, özde olmalı" dedi. İşte Aybaba'nın açıklamaları:

Beşiktaş'ta ikinci bir feda dönemi gerekiyor mu?
"Aslında 'feda' değil. Futbolu doğru yönetmek gerekiyor. Yapılması gereken takımdaşlık duygusunu geliştirmek, maliyet hesaplarını doğru yapmak ve sevgiyi artırmak. Bunlar yapılmadığı müddetçe her şey başa dönüyor"

Gençlere en çok önem veren hocalardansınız. Mali yönden zor durumda olan kulüpler genç isimlere daha çok şans verecek midir?
"Ben yeteri kadar şans bulacaklarını sanmıyorum. Tek yapmamız gereken gençlere güvenmek. 2018 yılında 1. Lig'de oynayan Umut Meraş'a geçen sezon Süper Lig'de Bursaspor'da şans verdik. Oradan Fransa'ya transfer oldu ve A Milli Takım ile Dünya Şampiyonu Fransa'ya karşı 11'de oynadı. Bu en yakın örnek"


Türk futbolunda yüksek maaş döneminin kapandığı görüşüne katılıyor musunuz?
"Sistem olmadığı için bu durumun kalıcı olmayacağını düşünüyorum. Futbolu, futbolun içinden gelenler yönetmediği için bir düzen yok. Bu sene pahalı transfer olmazsa önümüzdeki sezon yine aynı düzen başlar. Yüksek maliyetlerle yaşı geçmiş oyuncular yine transfer edilir"

Beşiktaş'ta görev yaptığınız 'feda' dönemini nasıl anlatırsınız?
"Bizim dönemimizde hiç para yoktu. İndirim yapmayanlar gönderildi, yapanlarla devam edildi. 1.5 milyon Euro'ya bir kadro kurduk. Bizim 'feda'mızda gözyaşı, mücadele ve coşku vardı. Taraftar da böyle olunca takıma sahip çıktı. Sadece 'feda' yapıyoruz demekle olmaz. Taraftarı ikna edebilmek için 'feda'yı sahaya yansıtmak gerekir"


"Şu an Beşiktaş'ın borcu 3 milyar TL'yi aştı. 'Feda' sonrası bir şeylerin değişmesi gerekmez miydi?
"Maalesef Türkiye'de planlar hep kısa vadeli yapılıyor. Kulüpler çektikleri sıkıntıları çabuk unutuyor ve yeniden aynı hataları yapıyor. Yetiştirici olmadığınız müddetçe borçlarınız sürekli artar. Sağlam kulüplerin yapısına baktığımızda da yetiştiricilik kültürünü görürüz.

Kriz dönemlerinde ilk aranan isimlerdensiniz. Kulüplere coronavirüs sürecinde tavsiyeniz nelerdir?
"Altyapıya daha çok önem vermeli ve futbolu, futbolun içinden gelenlere teslim etmeliyiz. Günlük planlarla değil, gelişmiş bir sistemle daha iyi noktalara gelebiliriz. Avrupa'nın en genç nüfusuna sahip ülkeyiz bunu değerlendirmeliyiz"


65 yaşındasınız ve sokağa çıkma yasağınız var. Karantina sürecini nasıl geçiriyorsunuz?
"Evde kalıyorum ama hareketsiz kalmıyorum. Evin içinde, bahçede yürüyüş yapıyorum. Bol bol kitap okuyorum ve futbola dair gelişmeleri takip ediyorum. İleriye dönük de planlar yapmayı ihmal etmiyorum. İmkanı olan herkesten de evde kalmasını istiyorum"


MENEMEN
'FEDA'NIN SİMGESİ OLMUŞTU
Samet Aybaba, 2012'de Beşiktaş'ın Orduspor'u yendiği maç sonrası, "Şimdi menemen yapıp yiyeceğiz" demişti. Aybaba'nın bu maçın ardından futbolcularla birlikte tesislerde menemen yemesi, Siyah-Beyazlılar'ın 'feda' dönemindeki simgesi olmuştu.

TAKVİM ÖZEL - EMRE AKDENİZ