Fener&Cimbom el ele şampiyon

PFDK, F.Bahçe'yi şike girişiminden suçlu bulur, Tahkim de kararı bozmazsa, verilecek minumum -12 puan, G.Saray'ı bu sezonun şampiyonu yapacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Mayıs 2012 Güncelleme 01 Mayıs 2012, 02:56
Fener&Cimbom el ele şampiyon

İÇİNDEKİLER

Futbol Federasyonu dün şike soruşturmasında çok önemli kararlara imza attı... Alınan kararlar sonrasında birçok soru işareti de gün yüzüne çıktı. Özellikle olası puan silme cezalarının ne zaman uygulanacağı, uygulanırsa neler yaşanacağı büyük merak konusu.

ÇOK ÖNEMLİ SORU İŞARETLERİ
Ayrıca bu sezon ve geçtiğimiz sezonu etkileyecek çok önemli gelişmeler yaşanabilir. UEFA'nın vereceği tepki de Türk futbolunun geleceği açısından hayati önem taşıyacak. TAKVİM, Türk futbolunu önümüzdeki 15 gün içinde ne tür gelişmeler beklediğini masaya yatırdı. İşte akıllardaki tüm sorular ve yanıtları:

SORU 1
'TEŞEBBÜS' YAPANLARA PUAN SİLME CEZASI VERİLİRSE NELER OLACAK
Eğer PFDK, şike ve teşvike teşebbüs suçunu saptarsa kulüplere en az 12 puandan başlayarak ceza verecek. Fenerbahçe -12 puan aldığında ceza hemen uygulanacak. Böylece Galatasaray bu sezonun şampiyonu olacak. Ayrıca Etik Kurulu raporuna göre sahaya yansıyan şike olmadığı için geçtiğimiz sezonun şampiyonluğu da Fenerbahçe'de kalacak.

SORU 2
CEZA ALANLARA AVRUPA YOLU AÇIK OLACAK MI
Bu konuda iki iddia var... Birincisi UEFA, puan silme cezası alan takımları 1 yıl Avrupa Kupaları'ndan men edecek. İkinci iddia ise Fenerbahçe ile ilgili... Fenerbahçe, CAS'tan davasını geri çektiği ve bu sezon Şampiyonlar Ligi'ne gitmediği için yeni bir ceza almayacak ve Avrupa Kupaları'na katılacak.

SORU 3
KULÜPLER YENİ 58'E İTİRAZ EDEBİLECEK Mİ
Evet kulüplerin yeni 58. maddeye itiraz etme hakkı var. Bunun için kulüplerin Futbol Federasyonu yönetim kurulunun aldığı kararı Tahkim Kurulu'na taşıması gerekiyor. Tahkim Kurulu yapılacak itirazları inceler ve bu konudaki kararını en kısa zamanda açıklar.

SORU 4
PFDK ÜYELERİNDEN BİRİ KARARA ŞERH KOYARSA NE OLUR
Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun 7 üyesi bulunuyor. Bunların her birinin alınan karara şerh koyma hakkı var. Karar oy birliği ile de verilebilir ama herhangi bir PFDK üyesi karara şerh koyarsa UEFA bunu koz olarak kullanabilir. Türkiye'ye uygulayacağı herhangi bir yaptırımda PFDK
üyelerinin şerhini örnek gösterebilir.

SORU 5
PFDK VE TAHKİM SÜRECİ NE ZAMAN SONLANDIRACAK
Yıldırım Demirören'in de açıkladığı gibi PFDK, 48 saat içinde savunmaları alarak kararını açıklayacak. Kararın en geç perşembe günü açıklanması bekleniyor. Ardından isteyen her kulüp 7 gün içinde Tahkim Kurulu'na itirazda bulunabilecek. Süper Final'in biteceği 13 Mayıs'tan önce Tahkim 'Son nokta'
olacak karara imzasını atacak.

SORU 6
UEFA, TÜRKİYE'YE MALİ YAPTIRIMDA BULUNABİLİR Mİ
Evet UEFA, TFF'nin 58. maddeyi değiştirmesini, 'kurallar uygulamadı' şeklinde yorumlayarak Türkiye'ye ağır bir para cezası verebilir. Bu para cezası da UEFA talimatlarında 20 milyon İsviçre Frangı yani 17 milyon Euro olarak geçiyor.

SORU 7

ETİK RAPORA GÖRE 'SUÇSUZ' OLAN YILDIRIM NE OLACAK
Etik Kurulu Başkanı Oğuz Atalay, inceledikleri 70 klasörde F.Bahçe Başkanı Aziz Yıldırım'la ilgili suç unsuruna rastlamadıklarını açıkladı. Buna göre Yıldırım'ın ceza almayacağı iddia ediliyor. Fakat hukuki yargılama bundan bağımsız devam ediyor.

FUTBOLUN KADERİ ONLARDA
Şike soruşturmasında herkesin merakla beklediği kararları PFDK'nın 7 kişilik ekibi verecek. Futbolun kaderini belirleyecek olan PFDK'nın başkanlığını Halit Fahri Gültekin yapıyor.