Dünyadaki en büyük kaya hangisidir?

Giriş Tarihi 22 Şubat 2010, 00:00 Güncelleme 22 Şubat 2010, 12:21
Dünyadaki en büyük kaya hangisidir?

İÇİNDEKİLER

Batı Avustralya'nın ücra bir köşesi olan Augustus Dağı ya da Burringurrah, dünyanın tek parça halindeki en büyük kayasıdır. Uluru ya da Ayers Kayası'nın iki buçuk katı büyüklüktedir ve doğal dünyanın en az tanınan ama en görkemli mevkilerinden biridir.

Etrafını saran ıssız alandan 858 metre yüksektedir ve dağ sırtı uzunluğu 8 km'den fazladır.

Uluru'dan daha yüksek ve daha büyük olmasının yanında ondan çok daha yaşlıdır. Görünürdeki gri kumtaşı, bir milyar yıl önce oluşmuş deniz dibinin kalıntılarıdır. Kumtaşının altındaki asıl kaya 1650 milyon yıl öncesine dayanan bir granittir. Uluru'daki en eski kumtaşı ise sadece 400 milyon yıl öncesinden kalmadır.

Bu kaya Wadjari'ler için kutsaldır ve ismini yetişkinliğe adım töreninden kaçmaya çalışan Burringurrah adlı bir erkek çocuğundan almıştır. Burringurrah, takip edilip bacağından mızrakla vurulmuş, ardından da eli sopalı kadınlar tarafından öldüresiye dövülmüştür. Kayanın şekli, onun yüzüstü yığılmış, bacakiarım göğsüne doğru çekmiş ve bacağından mızrağın bir ucu çıkmış haldeki vücudunun şeklini yansıtır.

Ayers Kayası'nın bir diğer kuyruk acısıysa Augustus Daği'nın monolit (tek parça) oluşudur. Uluru ise tek parça değildir. O sadece devasa bir yeraltı kaya oluşumunun doruk yaptığı bir yerdir ve bu, Conner Dağı (Attila) ve Olga Dağı'nda (Kata Tjuta) da ortaya çıkmıştır.