AK kongre

AK Parti, 5. Olağan Büyük Kongresi'nde kan tazeledi. Ahmet Davutoğlu, tek listeyle çıktığı kongrede yeniden Genel Başkan seçildi. MKYK'yı oluşturan 50 kişilik yeni parti yönetimine ise hem tecrübeli hem de yeni yüzler girdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Eylül 2015 Güncelleme 13 Eylül 2015, 02:02
AK kongre

İÇİNDEKİLER

AK Parti'nin 5. Olağan Büyük Kongresi Ankara Arena Spor Salonu'nda dün yapıldı. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinde Arena'ya akın etti. Türkler'e Anadolu'nun kapılarını açan Malazgirt Savaşı'nı temsilen 81 ilden 1071 otobüs geldi. Kongre salonu "Yakın ışıkları Türkiye aydınlansın", "Tek başına iş başına", "Biz Türkiye'yiz" pankatlarıyla süslendi. Kongrede, şehitler nedeniyle müzik yayını yapılmadı. En çok atılan slogan "Recep Tayyip Erdoğan" oldu. En coşkulu alkışları da Cumhurbaşkanı Erdoğan aldı. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, kongreye katılmadı ancak gönderdiği mesaj okundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı İstanbul Milletvekili Berat Albayrak ile eşi Esra Albayrak ve kızı Sümeyye Erdoğan da kongreye katıldı. Sivil toplum örgütlerinin ilgi gösterdiği kongrede CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel yer aldı. HDP'den ise katılan olmadı.

'YENİLENME KONGRESİ...'
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu büyük bir coşkuyla kürsüye geldi. Kendisine eşi Sare Davutoğlu da eşlik etti. Davutoğlu, konuşmasından önce şehitler ve Mekke'de hayatını kaybeden hacılar için Fatiha okunmasını istedi. Davutoğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın 2001'de yaptığı konuşmada yer alan değerlerimiz bugün de aynı şekilde tazedir" dedi. Davutoğlu şunları söyledi: "Bir kez daha halkın oylarıyla ilk kez seçilen Cumhurbaşkanımıza selam ediyoruz. Sayın Gül'e selam ediyoruz. Biz omuz omuza yürüyen hareketin kardeşleriyiz. 7 Haziran sonrasında tek başımıza iktidar mümkün olmadı. Zannettiler ki bu ülke sahipsiz. Bütün çakallar meydana çıktı, onun karşısında da Anadolu yiğitleri, AK Parti kadroları ayağa kalktı. Bugün bir kez daha millete söz veriyoruz, biz sizin hizmetkarınınız. Bu çerçevede bu kongremiz yenilenme kongremizdir." Davutoğlu'nun konuşmasından sonra seçime gidildi. Ahmet Davutoğlu, bin 353 oyla yeniden genel başkan seçildi.



İŞTE YENİ MKYK
AK Parti'nin dün yapılan 5'inci Olağanüstü Büyük Kongresi'nde parti yönetiminde köklü değişikliğe gidildi. Merkez Karar Yürütme Kurulu listesi, AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilene kadar yakın çalıştığı isimlerden oluştu. 50 kişiden oluşan MKYK'da 31 isim değişti. Parti yönetimine seçilen isimler ise yeni döneme ilişkin ipuçlarını da verdi.

MKYK'nın yeni üyeleri, 2001'den bu yana parti ve AK Parti hükümetlerinde yer almış isimlerden oluştu. Bu isimlerin 1 Kasım'da partiyi tek başına iktidara taşımak için aktif görev alacakları belirtiliyor.




İŞTE YENİ LİSTE
1- Abdülhamit Gül
2 -Ali Aydınlıoğlu
3- Alev Dedegil
4- Asuman Erdoğan
5- Ayhan Sefer Üstün
6- Ayşenur Bahçekapılı
7- Aziz Babuşçu
8- Bekir Bozdağ
9- Berat Albayrak
10- Binali Yıldırım
11-Bülent Gedikli
12- Burhan Kuzu
13- Cemil Çiçek
14- Çiğdem Karaaslan
15- Edibe Sözen
16- Efkan Ala
17 - Faruk Çelik
18- Fatih Şahin
19- Fatma B. Sayan Kaya
20-Galip Ensarioğlu
21-Hamza Dağ
22-Hayati Yazıcı
23-Mehmet Mehdi Eker
24-Mehmet Ali Şahin
25-Mehmet Babaoğlu
26-Mehmet Doğan Kubat
27-Mehmet Erdem
28-Mehmet Müezzinoğlu
29-Mehmet Muş
30-Mehmet Özhaseki
31-Metin Doğan
32-Mevlüt Çavuşoğlu
33-Mustafa Ataş
34-Mustafa Şentop
35-Naci Ağbal
36-Nihat Zeybekçi
37-Nurettin Canikli
38-Nükhet Hotar
39-Numan Kurtulmuş
40-Ömer Çelik
41-Öznur Çalık
42-Ravza Kavakçı Kan
43-Recep Akdağ
44-Selçuk Özdağ
45-Selçuk Öztürk
46-Süleyman Soylu
47-Vedat Demiröz
48-Yalçın Akdoğan
49-Yaşar Karayel
50-Zeki Aygün

BABACAN VE ARINÇ YOK
MKYK'da, eski başbakan yardımcıları Ali Babacan, Bülent Arınç, eski bakanlar Beşir Atalay, Hüseyin Çelik, Sadullah Ergin, Salih Kapusuz, Abdülkadir Aksu gibi isimler yer almadı. Parti yöneticisi Ekrem Erdem, Nurettin Nebati, Yasin Aktay, Haluk İpek, Maliye eski Bakanı Mehmet Şimşek de Kurul'da yer bulamadı. Liste dışı kalan isimlerden bazıları şöyle: "Abdülkadir Aksu, Ahmet Demircan, Ali Babacan, Beşir Atalay, Betül Birer, Bülent Arınç, Ekrem Erdem, Emine Çift, Hüseyin Tanrıverdi, Mazhar Bağlı, Mehmet Şimşek, Osman Can, Reha Denemeç, Sadullah Ergin, Salih Kapusuz, Yasin Aktay, Zelkif Kazdal, Zeynep Karahan Uslu."



YENİ BİRİMLER KURULDU
Davutoğlu, 3 dönemliklerle ilgili yapılacak tüzük değişikliğinin yanı sıra önemli birimlerin kurulmasını sağlayan değişikliklerin de yapılacağını söyledi. "İki önemli genel başkan yardımcılığı daha kuruyoruz. Birisi, İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı diğeri de Şehir, Çevre ve Kültür İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı. Daha önce başka birimlerde deruhte edilen bu görevler, bugün başlı başına kendi birimlerini oluşturacak şekilde organize edilecek" dedi.