İki farklı senaryo

TAKVİM, MGK, sonrası yayınlanan ve Şam yönetimini uyaran açıklamanın detayına ulaştı... Devletin zirvesi, 750 bin göç ve ülkenin 3'e bölünme ihtimalini masaya yatırdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mayıs 2012 Güncelleme 02 Mayıs 2012, 01:10
İki farklı senaryo

İÇİNDEKİLER

Nisan ayının son gününde toplanan MGK'da gündem Irak ve Suriye olmuştu... TAKVİM; toplantının yüzde 70'ini teşkil eden Suriye konusunun detaylarına ulaştı. Ateşkese rağmen çatışmaların devam ettiği Suriye'de gerilimin daha da artması üzerine Türkiye'ye yaşanabilecek göç dalgası üzerinde duruldu, en kötü senaryoya hazırlık yapıldı. Üst sınır olarak düşünülen "100 bin kişilik göç" senaryosunun yetersiz kalacağı, Suriye'den Türkiye'ye kaçışların daha yüksek rakamlara çıkabileceği tespiti yapıldı. Suriye'den Türkiye'ye olası göç senaryoları 250 bin, 500 bin ve 750 bin kişilik göç olasılığı üzerine revize edildi. Hükümet ve güvenlik kuruluşlarının ikinci bir senaryosu ise Esad'ın başarısızlığa uğrayacağına inandığı zaman devreye sokmayı planladığı "bölünme senaryosu". Ankara'da ciddi şekilde üzerinde durulan bu senaryonun MGK'da da ele alındı.

BAAS'I YAŞATACAK
Esad'ın ülkeyi üçe bölme planı yaptığına dikkat çekildi. Buna göre Esad, Baas rejimine yaşam alanı olarak gördüğü ve sadece Nusayriler'e ait olacak bir devlet kuracak. Esad'ın sahil kesiminden Şam'a doğru uzanan bir hatta böyle bir yapılanmaya gitmek istediği ifade edildi.

ATEŞKES YETMEZ
MGK toplantısının ardından yayınlanan bildiri şöyle: Özellikle Suriye'de akan kanın bir an evvel durdurulması ve halkın meşru talepleri, demokratik geçiş sürecinin önünün en kısa sürede açılması şart. Bu süreçte Suriye halkının korunmasının ve insani yardım ulaştırılmasının öneminin altı çizilmiştir" dendi. Bildiride ayrıca Kofi Annan'ın 6 maddelik planının sadece ateşkes boyutuyla değil tüm unsurlarıyla yerine getirilmesi istendi.

YAHYA BOSTAN