AK Partili Çavuşoğlu görevi bırakıyor

AK Parti Antalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, iki yıldır sürdürdüğü Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi başkanlık görevini bırakıyor.

Giriş Tarihi 12 Ocak 2012, 00:00 Güncelleme 12 Ocak 2012, 15:11
AK Partili Çavuşoğlu görevi bırakıyor

İÇİNDEKİLER

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) genel kurulu kış dönemi toplantıları 23-27 Ocak'ta Strasbourg'da düzenlenecek

AK Parti Atalya milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, bu toplantılar sırasında düzenlenecek seçimle, iki yıldır sürdürdüğü başkanlık görevine son verecek.

Çavuşoğlu, 1949 yılında kurulan Avrupa Konseyi'nde ilk defa Türkiye'den ve Avusturya'nın doğusundaki bir üye ülkeden AKPM'ye başkanlık yapan siyasetçi unvanını taşıyor.

AKPM Başkanı Çavuşoğlu, özellikle Avrupa Konseyi organlarının, ''Arap Baharı'' yaşayan ülkelere demokrasi için yaptıkları yardımları artırmasında önemli rol oynadı.

Çavuşoğlu, bu ülkelerde serbest ve özgür seçimlerini yapılması ve anayasa hazırlıklarına Avrupa Konseyi'nin aktif bir şekilde katılması konularına öncülük etti.

Mevlüt Çavuşoğlu, Balkanlar'da yine Bosna-Hersek, Kosova, Arnavutluk, Kafkasya'da Ermenistan, Gürcistan ve Azerbaycan, Rusya ve Ukrayna'daki demokratikleşme çabalarına AKPM başkanı olarak büyük önem verdi ve bu ülkeleri sık sık ziyaret etti.

Belarus ve Sırbistan'daki demokratik gelişmeler, Avrupa Konseyi'ndeki reform çalışmalarına katkılar da Çavuşoğlu'nun öncelik verdiği konular arasında yer aldı.

AKPM'nin 23-27 Ocak'ta yapılacak toplantılara İngiltere Başkanı David Cameron ve Finlandiya Cumhurbaşkanı Tarja Halonen konuşmacı olarak katılacak.

Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vashadze, BM Genel Sekreter Yardımcısı Michelle Bachelet, Arap Birliği Genel Sekreteri Nabil Al Arab ve UNESCO Direktörü Irina Bokova, yine AKPM genel kurulundaki konuşmacılar arasında ye alıyor.

AMPM genel kurul toplantıları sırasında yeni başkan ile birlikte, insan hakları yüksek temsilcisi için de bir seçim yapılacak.