Aziz'i de asacaklar

Irak'ın devrik lideri Saddam'ın sağ kolu Tarık Aziz, idama mahkum edildi. Aziz'in oğlu karar için 'WikiLeaks'te yayınlanan belgelerin inanılırlığını ispatlayan bir intikamdır' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ekim 2010 Güncelleme 27 Ekim 2010, 11:31
Aziz’i de asacaklar

İÇİNDEKİLER

Irak'ın eski devrik lideri Saddam Hüseyin'in idam edilmesinin ardından, Tarık Aziz için de beklenen karar çıktı. Irak Yüksek Mahkemesi, Saddam Hüseyin rejiminin Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tarık Aziz'i, asılarak idam cezasına çarptırdı. Mahkeme kararında Aziz'in, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin de üyesi bulunduğu Şii Dava Partisi mensuplarının yakalanarak idam edilmesine katılmaktan suçlu bulunduğunu açıkladı. Kabinesindeki tek Hristiyan olmasına rağmen Saddam Hüseyin'in sağ kolu olmayı başaran Aziz'in ne zaman infaz edileceği ise belirtilmedi.

'EL MALİKİ'NİN İNTİKAMI'
İdam kararına Aziz'in oğlu Ziyad Aziz tepki gösterdi. Ürdün'de yaşayan Aziz, "Babamın ölüme mahkum edilmesi bir intikam alma operasyonudur ve WikiLeaks'de yayımlanan bilgilerin inandırıcılığının ispatıdır" dedi.

Babasının dini partilerle hiçbir ilgisi bulunmadığını da sözlerine ekleyen Aziz, babasının Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin de üyesi bulunduğu Şii Dava Partisi'nin kurbanı olduğunu savundu. İnfazın yerine getirilmesi için mahkeme kararının Irak Cumhurbaşkanı Talabani tarafından onaylanması gerekiyor.

TARIK AZİZ KİMDİR
Gerçek adı Mikhail Yuhanna olan Aziz, Saddam'ın dış dünyaya açılan yüzüydü. 1992'de haksız kazanç gerekçesiyle 42 işadamanın idam edilmesinde rol oynamaktan 15 yıl hapis cezası almıştı. 2003'te ABD'nin Irak işgalinden 1 ay sonra teslim olmuştu.