Erken emekli olmak isteyenlerin bunu yapması işe yarıyor! 25 yıl sigortalılık süresine 5225 prim ve 48 yaş şartıyla emeklilik!

SGK eksperi Ekrem Sarısu bir çalışanın kendine dair sorduğu soruya 25 sene çalışma ve 5225 prim ve 48 yaş şartıyla emekli olma ihtimalini açıkladı. Kadınlara sağlanan doğum borçlanması hakkı erkekler amacıyla askerlik borçlanması olarak uygulanıyor. Eğer çalışanlar askere gitmeden evvel işe girmemişlerse askerlik borçlanması ile ilk işe giriş tarihlerini öne çekebilirler. Öyle ki birtakım hallerde bir günlük borçlanma 2 sene erken emeklilik manasına geliyor. Çalışanlar amacıyla borçlanma ne kadar mühim ise ilk defa işe başlama tarihi ve çalışanların süreleri emeklilik yaşı amacıyla o kadar mühim.

Giriş Tarihi 03 Aralık 2021, 08:54 Güncelleme 03 Aralık 2021, 08:54
Erken emekli olmak isteyenlerin bunu yapması işe yarıyor! 25 yıl sigortalılık süresine 5225 prim ve 48 yaş şartıyla emeklilik!

İÇİNDEKİLER

Kadın ve erkek emeklilik yaşı hesaplamaları farklılık gösteriyor. Kadın çalışanların ilk işe giriş tarihleri ne kadar erken olursa emeklilik yaşı o kadar erken olabiliyor. Birde doğum borçlanması olması halinde emeklilik yaşı daha da öne çekilebiliyor. Erken emekli olmak isteyen erkek çalışanlar askerlik borçlanması ile prim eksikliklerini tamamlayabilir ve erken emekli olabilirler. Kadınlar da aynı şekilde doğum borçlanması imkanını kullanarak erken emekli olabilirler. Kadınlar 3 doğum için borçlanma talebinde bulunabilirler.

48 YAŞINDA EMEKLİLİK HAKKI

Bir erkek çalışan kendine dair doğum tarihi ve ilk işe giriş bilgilerini SGK Eksperi ile paylaştı. Erkek çalışan kaç yaşında emekli olma ihtimalini sordu. Çalışan sorusunda "1 Mayıs 1966 doğumluyum. SSK girişim 15 Aralık 1984 olup 3637 gün prim ödemem var. Nasıl ve ne vakit emekli olurum?" bilgilerini verdi. SGK Eksperi Sarısu soruyu iki aşamalı yanıtladı. İlk aşamada çalışanın normal şartlarda emekli olmak amacıyla sağlaması gereken şartları açıkladı. Sarısu bu noktada "Emekli olmak amacıyla; 25 sene sigortalılık vakti, 5225 gün prim ödeme ve 48 yaş şartlarına tabisiniz. 1588 gün daha prim ödeyerek priminizi 5225 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz." açıklamasında bulundu.

Takvim.com.tr kısaca veriler sizlerle. Aşağıdan haberimizi okumaya devam edebilirsiniz

3600 GÜNDEN ERKEN EMEKLİLİK

Sorunun ikinci evresinde ise çalışanın 3600 günden emeklilik hakkı olduğunu belirten Sarısu "3600 günden çok prim ödemeniz olduğundan, bundan sonra prim yatırmasanız da 60 yaşınızı dolduracağınız 1 Mayıs 2026'da emekli olmanız da mümkün." bilgilerini verdi.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN İKİ FORMÜL

Erken emekli olmak isteyen erkek çalışanlar askerlik borçlanması ile prim eksikliklerini tamamlayabilir ve erken emekli olabilirler. Kadınlar da aynı şekilde doğum borçlanması imkanını kullanarak erken emekli olabilirler.

Kadınlar 3 doğum için borçlanma talebinde bulunabilirler. Erkekler ise askerlik süreci kadar borçlanma yapabilirler. 1999 yılı öncesinde askerlik yapanlar 18 ay askerlik yaptıklarından dolayı bu borçlanma emeklilik sürecinde önemli bir kazanım sağlanabiliyor.

BORÇLANMA İLE EMEKLİLİK

Erken emekli olma fırsatını yakalayabilmek için kadınlar ve erkekler farklı durumlardan faydalanabilirler. Bunlardan birisi kadınlar için doğum ve bebektir. Erkekler için askerlik görevi yer edinmektedir. Doğum için kadın çalışanlar 3 çocuğa kadar borçlanma olanaklarına sahipler. 2160 gün yani 6 sene çalışabilen kadınlar 3 çocuğu olması durumunda daha erken emekli olma hakkına sahipler. Aynı kural erkeklerde askerlik görevini yerine getirmiş olan vatandaşlar içinde en az bir yaş daha önce emekli olma hakkını sağlamakta.

SGK'nın yapmış olduğu bildiriye göre 23 Aralık 1970 doğumlu olan ve Kasım 1993 tarihinde askere giden bir birey 1 Şubat 1996 tarihinde sigortalı olarak çalışmaya başladıysa ve 6000 gün sigortacılık zamanı bulunduruyorsa askerlik borçlanması yapamazsa 23.12.2026 tarihinde emekli olma durumu sağlanacaktır.