Uzmanlardan obezite uyarısı! Kontrol altına alınmazsa diyabet, hipertansiyon ve kalp krizine yol açıyor

Obezite, kontrol altına alınmazsa diyabet, hipertansiyon ve kalp krizine yol açıyor. Uzmanlar, cerrahi geçiren hastaların çoğunun tekrar kilo aldığını söylüyor. “Harekete geçin ve stres yapmayın” diyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Aralık 2023 Güncelleme 27 Aralık 2023, 07:00
Uzmanlardan obezite uyarısı! Kontrol altına alınmazsa diyabet, hipertansiyon ve kalp krizine yol açıyor

İÇİNDEKİLER

Çağın vebası obezite, tedavi edilmezse hayat kalitesini düşürüyor. Cerrahi, en etkili ve tartışmasız yöntem olarak biliniyor. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Salim Balin, etkin bariatrik yöntemlere rağmen aradan geçen yıllar içerisinde tekrar alınan kilolar cerrahiyi tartışmalı hale ve sorgulanır noktaya taşıdığını söylüyor.

Hastaların %76'sının 6 yıl içinde tekrar kilo aldığını belirtiyor. Obeziteyle ilgili önemli bilgiler veriyor: 2035 yılına kadar dünyanın yarısının obezite veya fazla kilo problemi karşılaşacağı tahmin ediliyor. Yapılan binlerce bariatrik işlemler, sürekli kullanılarak geliştirilen ilaçlara rağmen çığ gibi büyümeye devam eden bir problem.

PEK ÇOK ETKEN VAR
Kilo geri alımı oranları, ameliyattan sonra geçen süreye bağlı olarak büyük ölçüde değişmektedir. Kilo artışı olan hastaların küçük bir yüzdesinde anatomik ve cerrahi nedenlere atfedilebilirken, kilo alımının ana nedenleri, artan iştah ve uyumsuz veya düzensiz beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve psikososyal streslere bağlı olarak ameliyat sonrası artan kalori alımı gibi görünmektedir.

Ne yazık ki alınan kilolar, daha önce kontrol edilen Tip 2 diyabet, hipertansiyon ve diğer kiloyla ilişkili hastalıkların nüksetmesi, yaşam kalitesinin ve duygusal sağlığın azalmasına yol açar. Hareketsiz kalmayın. Kronik stresle baş etme yolları geliştirin. Hazır gıda tüketimini sınırlayın.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN