Öksürük ihmale gelmez! 3 haftadan uzun sürüyorsa...

Geçmek bilmeyen inatçı öksürük tat kaçırıyor! Kimi zaman ciddi hastalıkların belirtisi olabiliyor. Uzmanlar uyarıyor: 3 haftadan uzun sürüyorsa hemen doktora! İşte sizler için derlediğimiz 11 Ocak tarihli TAKVİM gazetesi sağlık tavsiyeleri...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ocak 2023 Güncelleme 11 Ocak 2023, 06:57
Öksürük ihmale gelmez! 3 haftadan uzun sürüyorsa...

İÇİNDEKİLER

Günümüzde herkes geçmek bilmeyen inatçı öksürükten yakınıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Görgüner, öksürüğün çeşitli sağlık problemlerinin habercisi olabileceğine değiniyor. Özellikle 3 haftadan uzun süren öksürüklerde mutlaka bir hekime başvurulması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Görgüner, "Akut öksürük dediğimiz, üç haftadan kısa süren öksürükler için genellikle solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle oluşur ve panik yapmaya gerek yoktur. 3 haftayı geçen öksürüklerde özellikle de 8 haftayı geçen kronik öksürüklerde mutlaka hekime başvurulması gerekir" bilgisini veriyor. Öksürüğe neden olan durumun doğru belirlenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Görgüner, sözlerine şöyle devam ediyor: Öksürüğün temel sebebi bulunarak uygun tedavinin yapılması oldukça önemlidir. Öksürüğün önlenmesi için bol su içmeli, uyku saatlerini düzenlemeli, mide içeriğinin boğaza gelmesini kolaylaştıran durumlardan kaçınmalı, beslenmeye dikkat etmeli, tozlu ortamlardan kaçınılmalıdır.



KANSIZLIĞA TAHİN PEKMEZ
Kış aylarının en tatlı ikilisi tahin pekmez, bolca vitamin ve mineral içeriyor. Günde iki kaşık tüketmek yetişkin bir insanın günlük vitamin ihtiyacını karşılıyor. Kan yapan bu ikili, depresyona da iyi geliyor. Kalp damar sağlığı ve mental sağlık için oldukça yararlı olan tekli ve çoklu doymamış yağ içeriğinden oluşuyor.

KOLESTEROLÜ DE DÜŞÜRÜR
Ayrıca susam tohumları kolesterol düşürücü ve anti kanser etkisi ile bilinen fitosterolleri diğer yağlı tohumlara nazaran biraz daha fazla içeriyor. Hücre yapısının bozulmasını engelleyen tahin, kansere karşı iyi bir koruyucu görevi üstleniyor. Susam tohumları zengil vitamin kaynağı olduğunu unutmamak gerekiyor. Demir deposu olan pekmezin de kansızlığı bitiriyor ve kalp sağlığını koruyor. Bağışıklığı güçlendiren pekmez, halsizliği de bitiriyor.



DERTLERE DEVA SALEP
Kış aylarının vazgeçilmez içeceği salep hastalıklara savaş açıyor. Orkide yumrularının dövülerek toz haline gelmesiyle ortaya çıkan salep, haftada 1-2 kez tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Salebin içerisindeki yumuşak kıvam müsilaj etkisinden geliyor. Bu sayede bağırsak hareketlerini artırıyor, tokluk sağlıyor, boğazı yumuşatıyor, öksürüğü azaltıyor. Salebin içerisine tarçın ve zencefil de eklenmesi öneriliyor. Üzerine tarçın eklenerek tüketilen salep, şifa dağıtıyor. Bağışıklığı güçlendiriyor. Sağok algınlığı ve öksürüğe iyi geliyor.

GASTRİTE ÇARE NOHUT
Nohutun kavrulmasıyla elde edilen leblebi, içerdiği kalsiyum ile kemikleri güçlendirir. Mideye iyi gelir. Reflü ve gastrit şikayetlerini azaltır. Kalbi korur. Felç riskini azaltır. Kanser riskini azaltır. Kan şekerini dengeler. Bağışıklığı güçlendirir.

BÖBREKLERE PORTAKAL GÜCÜ
Kış aylarının vazgeçilmezi portakal, bolca C vitamini içerir. Böbrek taşı riskini azaltır. Kansızlığı tedavi eder. Kan basınını dengeler. Kötü kolesterolü düşürür. Kalp ve damar sağlığını korur. Cilt yaşlanmasını engeller. Diyabeti önler.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN