Kadınların korkulu rüyası: Obezite ve şişmanlık kanser riskini artırıyor

Rahim kanseri, daha çok menopoz dönemindeki kadınlarda görülüyor. Op. Dr. Meral Sönmezer, obezite ve şişmanlığın kanser riskini artırdığını anlatıyor. Rahim kanserinden korunabilmek ve erken teşhisin sağlanabilmesi açısından yılda en az bir kez yapılan muayeneler hayati öneme sahiptir.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 29 Mayıs 2021 Güncelleme 29 Mayıs 2021, 07:00
Kadınların korkulu rüyası: Obezite ve şişmanlık kanser riskini artırıyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye'de her yıl yaklaşık 1500 kişiye rahim kanseri teşhisi konuluyor. Op. Dr. Meral Sönmezer, sinsi ilerleyen rahim kanseriyle ilgili önemli bilgiler veriyor: Kanama, erken dönemde karşılaşılan bir şikayeti işaret ediyor.

Menopoz sonrası kanama, iki adet dönemi arası kanama, adet süresinin uzaması ve olağandışı vajinal kanama gibi belirtilerin görülmesi durumunda erken tanı konulabilmesi açısından bir doktora başvurulması oldukça önemli oluyor.

ÖNCE PELVİK MUAYENE
Kesin tanının konulabilmesi için öncelikle pelvik muayenenin, ardından ise teşhisin netleştirilmesi için bazı tetkiklerin yapılması lazım. Tedaviye karar vermeden önce, kanserin türü, evresi, hastanın genel sağlık durumu, yaşı ve tedavinin doğurganlık üzerindeki etkileri gibi birçok faktör göz önüne alınır. Cerrahi, kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler uygulanabilir.

YILDA BİR KONTROL
Rahim kanserinden korunabilmek ve erken teşhisin sağlanabilmesi açısından yılda en az bir kez yapılan muayeneler hayati öneme sahiptir.

BELİRTİLERİ
Vajinal kanama
Anormal vajinal akıntı
Pelvik bölgede ağrı veya basınç hissi


Karında şişkinlik
Cinsel ilişki sırasında ağrı
Sebepsiz kilo kaybı
Genital bölgede kitle

RİSK FAKTÖRLERİ
Dışarıdan östrojen takviyesi
Nulliparite yani hiç doğum yapmamış olmak ve kısırlık
Polikistik Over Sendromu (PCOS)
Tamoksifen tedavisi
Obezite veya şişmanlık