Kansızlığa iyi gelen besinler hangileridir?

Kıpkırmızı rengiyle pancar; A,B, C ve P vitaminleriyle demir, fosfor, magnezyum ve potasyum mineralleri içeriyor. İşte haberin detayları ve 18 Eylül 2019 tarihli Takvim Gazetesi'nden derlediğimiz sağlık haberleri....

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Eylül 2019 Güncelleme 18 Eylül 2019, 07:56
Kansızlığa iyi gelen besinler hangileridir?

İÇİNDEKİLER

Kıpkırmızı rengiyle pancar; A,B, C ve P vitaminleriyle demir, fosfor, magnezyum ve potasyum mineralleri içeriyor. Vücuda dinçlik veren pancar, kemikleri ve dişleri güçlendiriyor. Kemik erimesi riskini azaltıyor. İçerdiği demir sayesinde kansızlıkla mücadele ediyor. Sedef, egzama gibi cilt hastalıklarını iyileştiriyor. Lifli yapısı sayesinde pancar bağırsak hareketlerini hızlandırıyor. Kabızlık riskini azaltıyor. Kalp hastalıklarından koruyor.


TÜM GÖZLER HURMA
Cennet hurması, yani bilinen diğer adıyla Trabzon hurması sağlık açısından yararlı pek çok vitamin ve mineral barındırıyor. Tokluk hissini uzatan bol lifli hurma, sindirimi düzenliyor ve kabızlığı engelliyor. Kansere karşı koruma sağlıyor. Hemoroit şikâyetlerini azaltıyor. Vücuda enerji veriyor. İçerdiği A vitamini sayesinde gözleri besliyor.


ROMATİZMAYA DEREOTU
Aromasıyla salatalara lezzet katan dereotu, sağlığı da korumaya yardımcı oluyor. Fosfor, bakır, magnezyum, A ve C vitaminleri içeren bu bitki, sindirimi hızlandırıyor. Mide ağrısı ve hazımsızlık şikayetlerini azaltıyor. Uykusuzluğa iyi gelen dereotu, kemik sağlığını koruyor. Kan şekerini dengeliyor. İshali gideriyor. Romatizma şikayetlerini azaltıyor. Adet düzensizliklerini sonlandırıyor.


AĞRI KESİCİ KEKİK YAĞI
Doktor
tedavilerinin yanında, alternatif tıp yöntemleri de hastalıklarla mücadeleye yardımcı oluyor. Doğal bitkisel yağlar, ağrı kesici etkisi göstererek yaşam kalitesini yükseltiyor. Derde deva yağların faydaları şöyle sıralanıyor:
Defneyaprağı yağı: Göğüs bölgesine sürüldüğünde nefes açar. Adet sancılarını dindirir.
Lavanta yağı: Kasları rahatlatır. Stres ve baş ağrısını azaltır.
Kekik yağı: Romatizma ağrılarını azaltır.
Papatya yağı: Yaraları iyileştirir. Ağrıları keser.


KESTANEYLE BİR GÜZELLİK YAPIN
Birbirinden
lezzetli kuruyemişler, her yaşta ışıltılı ve sağlıklı bir cilde kavuşmaya yardımcı oluyor. Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahı Op. Dr. Evrim Uçkunkaya, kuruyemişlerin faydalarını sıralıyor:

YER FISTIĞI: Cildi nemlendirir. Saçları güçlendirir.

KESTANE: Ciltteki ödemi alır. Yaşlanmayı geciktirir. Sivilce oluşumunu engeller.

KAJU: Saç dökülmesini engeller. Saçları koyulaştırır.

ANTEP FISTIĞI: Cilt kuruluğunu giderir. Cildi nemlendirir. Kansere karşı korur.

BREZİLYA CEVİZİ: Cildin daha diri ve parlak olmasını sağlar.


FINDIK: Antioksidan deposudur. E vitamini ve folik asit kaynağıdır. Hücreleri yeniler. Cildi güzelleştirir.

CEViZ: Güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Cildi nemlendirir ve yumuşatır.

TANSİYONUN ÇARESİ ACUR
Besleyici içeriği sayesinde acur, mesane rahatsızlıklarını azaltır. Yüksek tansiyonu düşürür. Hücreleri yenileyerek yaşlanmayı geciktirir. Unutkanlığı engeller.


ALIÇLA MİS GİBİ KOKUN
Ağızları tatlandıran alıç meyvesi, sinir hücrelerini besler. Depresyonu önler. Sindirimi hızlandırır. Kabızlığı engeller. Dişleri güçlendirir. Ağız kokusunu tedavi eder.

KALPLERE KAKULE
Vitamin ve mineral deposu kakule, mide asidini dengeler. Kadınlarda adet sancısını dindirir. Yüksek tansiyon riskini azaltır. Kalbi güçlendirir. Diş çürüklerini engeller.