Göbekteki tehlike! Kalp, TİP-2 diyabet ve hipertansiyon...

Herkes, zayıf ve formda bir vücudun hayalini kuruyor. Ancak yanlış diyetler çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlanıyor. Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak, uygulanan popüler diyetler hakkında bilgiler veriyor.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Eylül 2019 Güncelleme 14 Eylül 2019, 07:54
Göbekteki tehlike! Kalp, TİP-2 diyabet ve hipertansiyon...

İÇİNDEKİLER

Herkes, zayıf ve formda bir vücudun hayalini kuruyor. Ancak yanlış diyetler çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlanıyor. Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak, uygulanan popüler diyetler hakkında bilgiler veriyor. Dünya Sağlık Örgütü, şişmanlığı vücutta aşırı miktarda yağ birikimi olarak tanımlıyor. İdeal yağ oranlarının kadınlarda yüzde 19-25, erkeklerde yüzde 11-18 olması gerekiyor. Yağın daha çok kalçada toplanması armut tip olarak adlandırılıyor ve kadınlarda görülüyor. Kilonun karın ve bel bölgesinde toplanması ise elma tip olarak adlandırılıyor. Bu tip şişmanlık erkeklerde daha fazla görülüyor. Karın bölgesinde yağlanma, kalp hastalıkları, TİP-2 diyabet ve hipertansiyon riskini artırıyor.

ÇAVDAR EKMEĞİ YİYİN
Kilo vermek için düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyet programının uygulanması gerekiyor. Şişman bir armut zayıf bir armuda, şişman bir elma da zayıf bir elmaya dönüşebiliyor. Diyette her besin grubundan yiyeceklerin dengeli şekilde tüketilmesi gerekiyor. Uzun süre aç kalmak kan şekerinde dengesizliğe neden olacağından ara öğünleri iyi değerlendirmek önem taşıyor. Şeker, beyaz un, kek, bisküvi, pirinç, meyve suyu yerine çavdar ekmeği, bulgur, kuru baklagiller, elma, portakal, şeftali ve erik tüketilmesi öneriliyor. Aç kalarak, ekmek yemeyerek ve en önemlisi oturarak kilo verilmeyeceğini unutmamak gerekiyor.

YARIN MUCİZE MEYVELER
MÜGE ÖZYURT ŞAFAK - BESİNLERDEN GELEN ŞİFA
HAZIRLAYAN: SİNEM UYSAL